Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litade blint på bankmannen

Annons

I juni 1998 blev vi uppringda av banken i Falun. Man ville sälja en kapitalförsäkring. Arv + gåva, trots att börsen då stod så högt och vi var så gamla 72 + 71 år.

Vi köpte arv + gåva. Inte för att vi visste vad arv + gåva var för något men för att vi litade blint på bankens rådgivare. Man skulle få en procent extra om man dog och de efterlevande skulle få hur stora skattefria arv som helst.Detta var det enda han sade om verkningarna om ett köp av arv + gåva.

Han sade alltså ingenting om att han måste sälja våra fonder vi hade i banken. Sedan satte han dem i arv + gåva, samma fonder i samma bank.

Men det kostade oss 51000 kronor i reaskatt.

Han sade heller ingenting om att i arv + gåva måste hälften av fonderna stå orörda i tio år och den andra halvan i fem år, och han sade ingenting om att i arv + gåva måste man hela tiden betala skatt även när fonderna går ner. Och fonderna gick ner rejält och vi fick alltså ändå betala skatt.

Den 9 mars 2000 ville jag sälja arv + gåva efter det att jag dagen före fått ett tips från tv.

Mannen i kassan sade att han inte förstod sig på Arv + gåva, vilket gav mig en chock. Jag gick därifrån i chockat tillstånd som varade åtminstone i två år. Denna chock förstörde mycket glädje för oss.

År 2005 fick jag veta att lagen har ändrats så nu fick man sälja hela arv + gåva efter fem år. Vi sålde.

Nu visade det sig att vi inte fick dra av reaförlusten på deklarationen fast vi förlorat mycket på.

Det var bankrådgivaren som klantat till det.

SPARBANKSKUND I FALUN

Mer läsning

Annons