Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa vill rädda köken

Annons

Hon står i köket i sin lägenhet på Manhemsvägen på Lustigknopp. Bakom sig har hon den platsbyggda köksinredningen från 1948. De ljusa sluttande skåpen har behållit finishen förhållandevis bra genom åren. I hennes kök har spisen bytts ut och i ett hörn står en modern kyl och frys. I övrigt är det original.

- Det är en fin 40-tals design. Det är ett kulturvärde värt att bevaras. Det är funktionellt, det är skjutluckor. Genom att skåpen är sluttande ser det ut att vara mer utrymme i köket, säger Lisa Bengts.

Den 10 februari möttes Kopparstaden och hyresgästerna i området för att diskutera den stundande renoveringen. Grannhuset, Linnéplan 2, ska rustas upp först. I maj ska renoveringen börja där.

Alla som bor i husen ska godkänna omgörningen innan den kan påbörjas. Sju av dem har sagt nej till Kopparstadens planer. Genom att de har vägrat har ärendet hamnat hos hyresnämnden för avgörande. Parterna samlades till ett första möte i tisdags. Nu dröjer det två veckor innan nämnden har fattat ett beslut om Kopparstaden ska få byta ut köken.

Två av de som bor i husen är arkitekter. En av dem är Lisa Bengts. Hon och hennes kollega har hittat lösningar från andra håll i Sverige då bostadsbolag har kunnat stamrenovera utan att behöva ta ut de gamla köksskåpen. Det har exempelvis skett i Grimsta utanför Stockholm.

En teknik är att plugga igen de gamla stammarna och låta dem sitta kvar. Sedan dras de nya ledningarna vid sidan om. Det är en billig variant hävdar hon.

En omfattande renovering ska göras i husen. Kopparstaden har meddelat att köken och badrummen ska rustas upp. Förutom det ska det bli nytt el- och ventilationssystem. Hyresgästerna som inte har godkänt planerna vill inte stoppa hela omgörningen. Det är köken som är värda att bevara, anser Lisa Bengts med flera.

Tidningen försökte i går att nå Christer Borgström, teknisk chef vid Kopparstaden för en kommentar, men han gick inte att nå. I en artikel i tidningen den 4 februari sade Christer Borgström att köksbänkarna behöver tas bort för att vatten- och avloppsledningarna måste bytas.

Han tyckte då att det var bäst att byta hela köksinredningen men att det skulle gå bra att spara överdelen om många hyresgäster var emot ett byte av överskåpen.

- Vi lyssnar på hyresgästerna men däremot kan inte enskilda personer avgöra. Vi måste titta på skäligheten, sade han till tidningen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons