Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa valde Borlänge

Annons

Lisa Wulff har koll på antalet studenter. I fjol var det 9 656 registrerade vid Högskolan Dalarna. Något fler i Falun än i Borlänge.

- Vi hade 500 färre 2003. Det var en planerad minskning.

Om det är det här som slagit igenom i befolkningssiffrorna är inte utrett. Men kommunledningen i Borlänge tror det. Men Lisa Wulff berättar att studenterna blivit färre även i Falun, och de ökar sitt invånarantal.

- Kanske är de bättre på att få studenterna att skriva sig på orten? funderar hon.

Lisa Wulff kommer ursprungligen från Norrköping, men studierna lockade henne till Dalarna, för 16 år sedan.

- Risken är att man blir kvar när man kommit hit, säger Lisa som ifjol valde att flytta från Falun till Borlänge med familjen.

- Så jag har gjort mitt, säger hon med glimten i ögat och med tanke på invånarantalet.

- Vi ville ha ett bra hus och tyckte att det skulle vara skönt att komma in till stan igen. Vi trivs här.

Vilken betydelse Högskolan har för att dra folk till regionen, hur många som liksom Lisa väljer att stanna kvar, finns inga siffror på.

- Vi har tänkt att göra en undersökning och se om studenterna stannar kvar eller inte. Men det har inte blivit av än. Det har varit annat som varit viktigare.

Borlänge kommun planerar insatser för att få fler studenter att skriva sig i kommunen. Det berättar informationschef Roger Johansson. Invånarantalet är inte bara en siffra på pappret utan har även betydelse för skatteintäkter och statsbidrag.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons