Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa tar klivet till 60

Annons

I dag, torsdag, fyller Lisa Wohlmer 60 år. Lisa föddes i Idre och flyttade till Mora som 12- åring. 16 år gammal började Lisa vid Falu språk- och handelsinstitut, vilket så småningom resulterade i ett jobb på det lokala postkontoret i Mora. Inom Postens verksamhet kom hon sedan att jobba i några år.

- Den roligaste tiden var när jag bodde i Borlänge och jobbade som kassörska där. Vi var ett tjejgäng som höll ihop och hade fantastiskt kul, säger Lisa.

När Lisa i sin ungdom blev opererad och var sjukskriven föddes tanken på att hon ville skriva. När en annons dök upp om att Dala Demokraten sökte folk tvekade inte Lisa. På Mora tidning började Lisa av en slump.

- Jag hade precis fått barn och flyttat till Orsa. Jag var ute och gick en dag och plötsligt slogs ett fönster upp och en kvinna frågade om jag ville ha jobb på tidningen. Jag sa ja direkt.

Läromästaren kom att bli kollegan Martin Persson. Lisa upplevde tiden på tidningen som bra.

- Jag har ett brinnande intresse för att "gräva". Och en strävan efter att alltid vara först. Jag fick kämpa en del men under mina 15 år på tidningen så har jag ändå alltid tyckt att det var roligt att gå till jobbet.

Som journalist har Lisa fått två fina utmärkelser; Vilhelm Mober- stipendiumet 1983 och Lilla journalistpriset 1989. När hon slutade på Mora tidning startade hon eget; Orsa tidning.

- Det var först en plojgrej men jag hade OT, som den kallades, i fem år.

Ett hedersuppdrag fick Lisa när hon blev inbjuden som gästföreläsare på Journalisthögskolan i Stockholm, sex år i rad.

I dag jobbar Lisa som butiksråd och kretstvåsordförande för Mora och Orsa inom Konsumentföreningen Svea.

- Det är bland annat för Konsum där jag ser till att butikerna i Orsa och Mora är attraktiva för kunderna. För tillfället kämpar jag för att det ska vara en ärlig information till varje vara.

Lisa bor numera på Höglunda i Orsa med maken Sven- Olof, som hon träffade redan som 14- åring. Tillsammans har de fyra flickor och numera också fem barnbarn. Födelsedagen kommer att firas tillsammans med dem.

- Jag undrar om det blir nån överraskning för det har tisslat och tasslats här i huset. Vilket kliv från att vara 59 till att fylla 60, jag har nog en liten kris nu för jag börjar känna mig gammal, säger Lisa.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons