Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lira och ha kul...

Annons

Förhållandena på banan, som hela tiden förbättrats, är anspråkslösa i golfsammanhang.

Filosofin är enkel, golf ska vara lättillgängligt och billigt för alla.

Medlemsavgiften i Svanskogens Golf, som lever sitt eget liv utan inblandning av Svenska Golfförbundet, är 400 kronor för vuxna. Ungdomar upp till 16 år betalar 100 kronor och de upp till 21 betalar 200 kronor.

Medlemskortet innebär att man får spela obegränsat på banan.

Vem som vill, med eller utan handicap, grönt kort eller rik på golferfarenhet, får för sextio kronor spela på niohålsbanan Svanskogen.

Ungdomar går runt för 20 kronor.

Förutom klubbens egna medlemmar, som vid det här laget uppgår till cirka 250, så noterar banan drygt 2 300 greenfeeronder/år.

Imponerande. Men så vittnar också gästboken om att spelare från stora delar av landets besökt anläggningen. Golfentusiaster, som när de väl svängt av riksväg 50 och gruvlavar likt siluetter tonat fram och påmint om en svunnen storhetstid, har blivit glatt överraskade av den högst speciella banan.

Anlagd 1986 på en sligdamm i västra delarna av det genom gruvbrytningen uppdelade samhället.

Innan Meltzer inledde förhandlingar med markägarna, dels Stora Kopparbergs Bergslag, dels Domänverket om det 65 hektar stora området var det, som artisten Robert "Robban" Broberg skulle ha sagt - öken.

Gruvavfallet, som pumpats upp ur gruvan, fungerade dock inte som golfvännerna hoppats på så nästa underlag blev dolomit från Glanshammar utanför Örebro. Då inte heller detta blev någon fullträff så bidrog markägarna tillsammans med GIA och SSAB med pengar till inköp av 10 000 tall- och björkplant samt till gödsel.

Golfbanan, som från början var en arton hålsbana, mäter 2 224 meter från gul tee och 1 880 från röd tee. Den består av två par 5-, två par 4- och fem par 3-hål. Bäckar och mindre dammar ökar svårighetsgraden.

Öppningshålet - par 4 - mäter bara 222 meter men en bäck tvärs över fairway på knappt 200 meter tvingar fram beslut till spelstrategi redan på första tee.

Nionde hålet, 190 meter, par tre, handicap 1, för att nu peka på ytterligare ett bekymmer, måste, säger spelarna, upplevas live.

Samtidigt som Svanskogens Golf är en anläggning fri från status och flärd så är den en bra grund till någonting mer. Efter det att medlemmarna, något så när, lärt sig slå bollen rakt fram och långt så har flera spelare sökt sig vidare till grannbanorna, Stjernfors utanför Kopparberg och Hagge.

Svanskogens Golf är både en inkörsport och ett alternativ.

Det handlar också om social trevnad, som när 55+ gänget på 20-30 spelare, drar i väg med kubbor och golfvagnar på onsdagsförmiddagarna.

Mer läsning

Annons