Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lions jubileumsfirar

Annons

Han berättar att insamlade medel, som skänkts till olika ändamål, fördelas på 20 procent internationellt, 30 procent nationellt och 50 procent lokalt.

Vid 50-årsfesten berättade Sture Sjöberg om hur det började, om hur han som tolvåring fick de första minnena av Lions club.

Ett av de första minnena var våren/sommaren 1956 då klubben arrangerade ett bilrally som även var en zonaktivitet. Sture var kartläsare åt Skinn-Artur Eriksson.

Ett tidigt minne var julmarknaden på stallgården i Säter, ett kvarter som revs när nya riksvägen drogs fram. Artist vid premiärmarknaden var White Bear från Borlänge, en nybliven rockstjärna.

Julmarknaden på stallgården, senare på parkeringen mellan Ica och Lidéns möbler och numera på Rådhustorget har varit och är den stora inkomstkällan för klubben som gjort det möjligt att skänka så mycket pengar.

I maj 1990 brann förrådet i Lång-Ladorna i Norrtull ner med loppissaker och marknadsstånd. En av klubbens medlemmar, Folke Ågren, var drivande i ett byggprojekt som engagerade hela klubben. Tio lottkiosker byggdes som stod färdiga lagom till julmarknaden.

En återkommande aktivitet är att bjuda gamla på Åldersro på midsommarfirande. En fin liten aktivitet har varit när klubben "tomtat" för Ingvar Carlsson, döv-stum och blind.

Sedan flera år tillbaka delar klubben årligen ut ett uppmuntringspris på 5000 kronor till någon förtjänt.

Den största aktiviteten som klubben deltagit i är Röda Fjädern-kampanjen på senhösten 1968.

Klubben arrangerar också olika aktiviteter för medlemmarna som gökotta, fiskalsårsavslutning och ladies night där kvinnorna bjuds på någon överraskning.

När klubben startade var Pelle Dahl, chef på Säters ångsåg, charterpresident, och specerihandlare Gunnar Nyström var sekreterare.

Lionsmedlemmar i andra ledet efter chartermedlemmar är Jan Lindén (Bertil Lidén) och Sture Sjöberg (Gustaf Sjöberg). Av chartermedlemmarnas fruar finns tre i livet, Gerda Dahl, Dagmar Lidén och Anna-Greta Sjöberg.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons