Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnea arrangerar konstutställning "Jag har lärt mig oerhört mycket"

Annons

Linnea Bergström läser på ekonomiprogrammets tredje år på Hagagymnasiet. Under det sista året ska eleverna göra ett projektarbete och Linnea Bergström har valt att arrangera en konstutställning.

Valet föll på gästrikekonstnären Margareta Persson. Detta eftersom hon är intresserad av konst. Till saken hör också att Linnea Bergströms mor är barndomskamrat med Margareta Persson.

Linnea Bergström började med att besöka konstutställningar för att få en uppfattning om hur de är arrangerade. Hon intervjuade också Margareta Persson för att få en uppfattning om vad för konst hon arbetar med.

- Planeringen började i våras och jag visste att det var någon form av konst jag ville arbeta med, antingen mangateckningar eller att ordna en utställning, säger Linnea Bergström.

Arbetet omfattar många uppgifter.

- Jag sköter allt förutom själva konsten. Det rör sig om att boka en lokal, att ta kontakt med tidningar, ta fram en affisch, och att dela ut flygblad. Jag har också gjort en hemsida. Men en affisch måste synas och vara estetiskt utformad så folk blir intresserade.

- Jag tycker att det är roligt att sköta om det här. Det är något helt annorlunda jämfört med det vi håller på med i skolan och det är roligt att ha ansvar.

Utställningen av Margareta Perssons skulpturer hålls på Kulturcentrum Asken.

Hon har försökt att tänka på utställningen ur alla tänkbara vinklar. Hon påpekar att hon har haft mycket hjälp av Margareta Gåfvels på Asken. Dessutom har hennes föräldrar varit ett viktigt stöd i arbetet.

- Jag har lärt mig oerhört mycket. Jag har till exempel lärt mig hur jag ska ta människor, men framför allt har jag lärt mig hur det går till bakom kulisserna på en utställning. Marknadsför-ingen är den stora biten, folk måste veta att det kommer att vara en utställning.

Arbetet ska sedan redo-visas i en rapport. Efter gymnasiet vill Linnea Bergström läsa till civilingenjör på Högskolan Dalarna och har som mål att arbeta på bank.

- Det är bra att börja med något och just nu lutar det åt att arbeta på bank. Det verkar vara en ganska trevlig miljö att arbeta i, säger Linnea Bergström.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons