Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnea är en hjälte

Annons

På sätt och vis är det Linnea Johnsson som är Lutherhjälpen i Mockfjärds församling.

Hon leder insamlingsarbetet, kommer med idéer till aktiviteter och deltar själv i genomförandet.

- När jag fick reda på att Lutherhjälpen centralt ville ha in kandidater till Årets Lutherhjälte 2004 tog det mig fem sekunder att räkna ut vem som skulle få utmärkelsen, säger Ulla Lindblad-Ossendorf, som nominerade Linnea och som har svårt att föreställa sig en person med större Lutherhjälpsengagemang än Linneas.

Listan över hennes insatser är lång och rymmer bland annat:

* Varje lördag i fastan ordnar Lutherhjälpen brödförsäljning och inför varje försäljning bakar och skänker Linnea 16 så kallade vänskapslimpor.

* Till det stora lotteriet ordnar hon vinster. Några av dem bidrar hon med och blir det lotter över köper hon själv dem.

* Den årliga ljusstöpningen i skolans årskurs F-3 (årets försäljning gav 2 327 kronor), liksom arbetet med den årliga loppmarknaden, leds av henne.

* Gissa dockans namn är en av många aktiviteter som har Linnea som upphovskvinna.

- Fasteaktionen i Mockfjärd, som har drygt 2 100 invånare, brukar ge över 50 000 kronor. Det är till stor del Linneas förtjänst, konstaterar Lindblad-Ossendorf.

I samband med utdelningen av utmärkelsen betonade Maria Sandell från Lutherhjälpens kansli i Uppsala de lokala idealisternas betydelse för Lutherhjälpen.

- Under den sex veckor långa fasteaktionen får vi årligen in en bra bit över 40 miljoner kronor och många frivilliga ombud svarar för otroliga insatser. Att få komma till Mockfjärd och ta del av det lokala engagemanget gör mig lycklig. Att höra talas om och se resultatet av Linneas insatser är mycket inspirerande, förklarade Sandell när hon överlämnade diplom och blommor till Sveriges första officiella Lutherhjälte.

Årets Lutherhjälpsinsamling i Mockfjärd inbringade 52 000 kronor och en glad Linnea Johnsson konstaterade att Mockfjärdsborna är värda en eloge för stor generositet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons