Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linné och Ornäs-björken

Annons

Jag, Olle Ridelius, har varit trädgårdsmästare i Vassboparken sedan 1996. I parkens gräsmattor har jag planterat 187 olika äppelträd samt ett femtiotal päron-, plommon- och körsbärsträd. I samband med avstyckningen av Vassbo egendom betraktas dessa träd som fast egendom och de kommer därför att tillfalla de olika köparna av fastigheterna.

Jag gick i pension i höstas men jag har lovat att sköta om dessa träd så länge jag lever och har ork, vilket innebär beskärning och gödsling bland annat.

Vassbo trädskola, som är från 1863 och Sveriges äldsta fortsätter sin verksamhet och vi har för närvarande i lager cirka 500 träd av olika sorter, företrädesvis dalasorter.

På Vassbo finns tre olika typer av Ornäsbjörk med bakgrund i den ursprungliga vid Lilla Ornäs. Det får oss att fira Carl von Linnés födelsedag den 23 maj med en träff vid Lilla Ornäs i förra trädgårdsmästaren Erik Lindbergs anda, som 1917 utlyste en allmän planteringsdag denna dag och medverkade till plantering av en Ornäsbjörk vid Lilla Ornäs som ersättning för den ursprungliga, som blåst ned vid en storm.

Sekreteraren, herr Hjort af Ornäs, erbjöd Carl von Linné en Ornäsbjörk och denne svarade: "För herr landssecretrarens agenäma, af d. 22 sistledne, aflägger jag all upptänkelig tacksamhet. Det innelyckta björklöfvet var av så besynnerlig skapnad, at jag måste tilstå, det jag i all min tid aldrig hört talas om, mindre sedt dylikt..."

Vi fortsätter sedan till Vassbo för att där studera parkens Ornäsbjörkar samtidigt som det ges möjlighet att köpa en björk.

OLLE RIDELIUS, TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Mer läsning

Annons