Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linghedssågen blir lokalägd

Annons

Stora Enso Timber har för avsikt att sälja sitt sågverk i Linghed till lokala Dalarna Lumber AB.

På torsdagen undertecknades en så kallad letter of intent.

- Vi vill sälja sågen för att vi tror att den får en bättre utveckling med den nye ägaren, säger Elisabeth Salander Björklund, senior vice president, Stora Enso Timber.

Sågen har 30 anställda och producerar 34 000 kubikmeter furuprodukter av hög kvalitet för slutförbrukare inom snickeribranschen. Sågen har haft en fin utveckling det senaste tiotals åren, vilket man inte precis kan säga om alla andra svenska sågverk inom Stora Enso.

Linghed har varit det minsta sågverket inom Stora Enso Timber, det enda i Dalarna och lite av främmande fågel, bland storsågarna i gruppen.

- Ja, utvecklingen har varit positiv. Man arbetar inom en smal nisch med mycket lokala kunder. Därför tror vi det är bra för sågen att få en lokal ägare, säger Elisabeth Salander Björklund.

Dalarna Lumber AB driver sågen i Balungstrand, hyvleriet och trähusfabriken i Linghed. När Linghedssågen kommer in i Dalarna Lumber har man ett sågverk för furutimmer och ett för grantimmer.

- Vi vill ha jobben kvar i Linghed. Om sågen skulle försvinna, skulle allt försvinna, därför vill vi köpa. Men nu gäller det att ro affären i land också, förklarar Olle Eriksson, medlem i styrelsen för Dalarna Lumber.

Linghedssågen kan också bli underleverantör till hyvleriet, vilket det inte är i dag och vilket kan stärka hyvleriet ännu mer.

Råvaruförsörjningen är tryggat, eftersom det i avtalet ingår köp av timmer via Stora Enso under en period.

- Vi vill ju gärna få råvaran via Stora Enso så länge det går, säger Olle Eriksson.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons