Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindrigare pollensäsong i år

Annons

Just nu rinner ögon och näsor på många allergiker. Men årets pollensäsong har inte varit lika brutal som i fjol.

Det har varit höga halter av björkpollen i två veckor men i slutet på veckan börjar det minska på de flesta håll, enligt Agneta Ekebom, pollenbiolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Efter björken kommer ekpollen. Blomningen av ek har tagit ordentlig fart i Sydsverige och snart har den nått Mälardalen. Många björkallergiker reagerar också på ek och bok.

Blomningen har börjat ovanligt tidigt i år på grund av värmen. I fjol började pollensäsongen senare än i år, men blev å andra sidan explosionsartad och ställde till med mycket stora problem för allergikerna.

Hassel och al är i stort sett överblommat, men snart är det dags för gräspollen. I sydligaste Sverige finns det redan, även om halterna är låga fortfarande. Riktigt kämpigt får gräsallergikerna i slutet av maj.

Så här års blir palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet nedringt av folk. De flesta undrar hur höga pollenhalterna är och när de kommer att klinga av.

För dem i storstäderna blir pollensäsongen ofta jobbare på grund av avgaserna. Det kan till och med vara bättre för en allergiker att vistas på landet, trots att pollenmängderna är större där, enligt Agneta Ekebom.

En normal säsong drabbas nästan två miljoner svenskar av besvär när al, hassel och björk blommar. Många allergiker är beroende av mediciner för att klara vardagen.

Apotekets försäljning av allergitabletter och nässpray ökade förra året med 27 procent jämfört med året innan.

TT

Mer läsning

Annons