Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindelöw ny "kyrko-general"

Annons

I går utsåg Svenska kyrkan en ny generalsekreterare efter Leni Björklund som blev försvarsminister.

Ulf Lindelöw heter den nye generalsekreteraren och han fick beskedet om sitt nya jobb under en kaffepaus i Leksand.

- Jag skulle bara som hastigast lyssna av några med-

delanden på min mobiltelefon, men jag hann inte mer än slå på telefonen så ringde det, berättar Ulf Lindelöw.

- Det var en journalist från Kyrkans Tidning som talade om nyheten för mig. Jag var helt oförberedd - hakan föll!

Ulf Lindelöw har de senaste åren arbetat som ledarkonsult för bland andra Leksands kommun och var i går i Leksand för uppföljande möten. Kommunledningen ordnade med tårtkalas för att fira den lätt chockade nyblivna generalsekreteraren.

- Jag visste att det stod mellan mig och en till, men jag visste inte att beskedet skulle komma i dag. Det skall bli oerhört spännande att jobba för Svenska kyrkans framtid.

- Det är 25 000 anställda i Sverige att ta hand om och utlandskverksamheten med bland annat Lutherhjälpen är också mitt ansvar.

Riktigt hur Svenska kyrkan kommer att påverkas av bytet av generalsekreterare, vet inte Ulf Lindelöw än, men klart är att han kommer att fortsätta arbetet med att den Svenska kyrkan ska vara en folkkyrka med plats för såväl tvivel som tro.

- Jag vill även jobba för det som KG Hammar kallar en brokyrka, en kyrka som är öppen för att närma sig andra religioner. Vem vet? Vi kanske har samma gud?

- Jag är en amatör i andliga frågor, men det känns jättebra att man inom Svenska kyrkan är tillåten att formulera sin tro med egna ord. För mig handlar det om att vara en del skapelsen, av helheten.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons