Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindebert blir politiker

Annons

Bo Lindebert, Falun, med sina första 21 år av de 70 han trampat på jorden, formade i Ludvika, kandiderar för en plats i landstinget.

- Nog ska man väl kunna ruska om lite då och då, utlovar Lindebert.

- Landstingets huvuduppgift måste vara sjukvård. Det kan jag lova ska strykas under med rödpenna om jag får chansen efter höstens val.

Nu står Bo Lindbert överst på SPI:s (Sveriges pensionärers intresseparti) landstingslista i höst.

Den 70-årige före detta kriminalkommissarien har aldrig tidigare sysslat med aktiv politik. Efter sina 21 år i Ludvika blev det polisskolan och sedermera tjänster i Falun och Uppsala.

Det blev prick på dagen 40 år mellan den dag han inledde sin poliskarriär i Falun och avslutade den samma i Falun.

- Pappa Harald var en aktiv socialdemokrat i Ludvika vars själ brann för skolans utveckling. På den tiden behövde han aldrig bry sig om sjukvården för den fungerade väl, tillägger Lindebert.

Nu anser han att det måste till alla krafter för att få en bättre sjukvård i länet.

- Det kan ju aldrig vara meningen att sjukvården i Dalarna ska vara som ett svart skynke för personer som arbetar i gebitet i andra delar av landet.

- Jag har fått helt klart för mig att folk som vi skulle behöva i vården helt enkelt vänder ryggen till oss för att man hört så mycket nedsättande saker om landstinget.

- Personligen är jag förvånad över att någon vill arbeta inom vårt landsting med tanke på hur mycket som har blivit misskött.

- Vi måste hitta de rätta linjerna inom sjuk- och åldringsproblematiken i Dalarna. Opinionen mot den sittande koalitionen av socialdemokrater och vänstern är allt för klen.

- Vi inom SPI hoppas att kunna bidra med en förändring. Partiet har aldrig fått chansen i landstinget men nu hoppas jag att vi får de tre procent som krävs av valmanskåren för att vi ska bli representerade.

Trots sina 70 år är det full kraft och energi i hans agitation.

- Det är våra pengar som bollas av landstinget. En stor del skulle kunna användas till större nytta. Vi måste helt enkelt se till att vi får vård och valuta för våra pengar.

- Att satsa pengar på varenda gubbe i länet som lyckas ta en ton på en tresträngad fiol hjälper inte de som står i vårdkön.

- Alla märkliga turer som varit med alla konsulter i landstinget har till stor del mörkats bort. Dalamodellen är ett enda stort gigantiskt missgrepp, dundrar Lindebert.

SPI vill ge dalfolket chansen att få den vård som man har rätt att kräva och inte minst i tid.

Man vill också ge de anställda inom sjuk- och åldringsvården betydligt högre lön.

- Det är skrämmande dåliga löner som många av de anställda har i dagsläget. Lönerna måste höjas för att yrket ska få den status som det är berättigat till.

- Vi måste ta till kraftåtgärder för att arbeta bort den stora vårdkön på runt 22 000 patienter som finns inom Landstinget Dalarna.

- Jag kommer att lägga ned all min kraft i lanstingsarbetet för att få en förändring till stånd.

Tror du att SPI får de tre procent som krävs i höstens val?

- Säker kan man aldrig vara men jag hade aldrig ställt upp om jag inte trodde på möjligheten.

Bäva månde Alf Johansson och c/o om Bo Lindebert från Ludvika får sin röst hörd nästa år!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons