Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Limasmed ställer ut

Annons

Mattias Helje utbildade sig till smed på Stenebyskolan i Dals Långed och blev klar i maj 1991. Året efter startade han smedjan i Lima i sin hembygd.

Smed är ett gammalt yrke och har funnits i Lima förr.

Mattias Helje berättar att han har en hel del beställningsarbeten och då främst till timmerstugor i fjällområdet. Ungefär hälften av hans arbetstid går åt till just beställningsarbeten men han smider också en hel del bruksföremål, då bland annat ljusstakar och ljuskronor.

Mattias Helje har sin smedja på västra sidan älven i Lima. Men trots att den ligger utanför det riktiga fjällstråket kommer det en hel del besökare till smedjan i Lima och det är ofta mycket intresserade besökare.

Mattias Helje försörjer sig som smed och det är för hans del mycket viktigt att turisterna i Sälenfjällen köper hans hantverksprodukter. Men även i hembygden och i Malung är han i dag en smed som man vet gör ett mycket gediget hantverk. Men långt utanför Malungs gränser är Mattias Helje känd. Bland annat finns det en hemslöjdsbutik i Stockholm som är intresserad av att sälja de konstverk i smide som Mattias tillverkar.

Utställningen i Galleri Grönland i Malung kommer att pågå under den här veckan.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons