Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lima mejlar till Gud?

Annons

Det sista syftar på att det finns några instanser i nybyggeriet som inte är riktigt klara. Det gäller bland annat en läs- och samtalshörna samt möjligheten till trådlöst internet. De och några faciliteter till är dock i faggorna.

Just de hypermoderna nätkopplingarna föranledde Claes-Bertil Ytterberg till en fyndig reflektion.

- Det är egentligen en återgång till kyrkans urgamla idé - att fungera genom trådlös uppkoppling, menade biskopen glatt.

Invigningen blev en fin och lättsam tillställning och biskopen var mycket nöjd med resultatet av limaiternas ansträngningar.

- Att våga göra om kyrkolokalerna på det här sättet var ett djärvt steg att ta och mycket roligt att det blev ett så bra utfall, anser Claes-Bertil Ytterberg. Han fortsätter:

- När socknarna hade kyrkogångsplikt var det ett behov av stora kyrkolokaler men det är ett annat läge idag. Därför tror jag att det kommer fler sådana här lösningar.

Samtidigt är det en vansklig uppgift att börja rumstera om i en kulturhistorisk lokal och det har också förekommit tankar om det lämpliga i att göra om en del av en kyrka till serverings- och mångaktivitetsyta.

- Men här i Lima har det gjorts på ett både funktionellt och pietetsfullt sätt, konstaterade biskopen.

När stiftsledningen under en lång räcka år haft med Limaområdet att göra har det mest handlat om negativa saker som vållat åtskilliga spaltmetrar. Beteckningen "Ett svårskött pastorat" har ägt full relevans. De senaste åren är dock de abren bortsopade och söndagens invigning kan också ses som en symbolisk och definitiv bekräftelse på att situationen förbättrats.

- En stor del av den huvudvärk vi haft i stiftledningen har åstadkommits av problemen i det här området och det är en desto större glädje att kunna konstatera att vi lagt det bakom oss, säger Claes-Bertil Ytterberg som i sammanhanget särskilt rosar Arne Söderbäck, bygdens lättsamme och omtyckte själasörjare sedan några år.

Och för invigningsbesökarna var alla gamla konflikter bara minnen och alla gladdes åt att kunna ta del av de nya lokalerna.

En av gästerna var kontraktsprost emeritus Arne Nyberg som verkat på många håll i Västerdalarna och däribland officierat i Lima.

- Tiden har ju sprungit ifrån kyrkan som en stor samlingslokal och jag tror det här kan vara en bra lösning, anser Arne Nyberg.

För några av ortsborna var det, bortsett från invigningen, även av andra anledningar en särskild dag. Ett 20-tal av bygdens unga konfirmander stod i centrum och det hör ju inte till vanligheterna att en sådan begivenhet ute på landsbygden gästas av självaste biskopen.

- Det var efter jul vi fick veta att biskopen skulle komma, säger Ida Limberg som tycker det var roligt att konfirmationen fick en sådan extrakrydda.

Dessutom har konfirmanderna i viss utsträckning varit med och lagt upp hur gudstjänsten skulle genomföras.

- Vi har varit med och bestämt låtar och så'nt, berättar Ida Limberg.

För konfirmanderna, deras anhöriga och övriga besökare blev det alltså en majsöndag med högst speciella förtecken som avverkades under den trivsamma gudstjänsten i Lima kyrka.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons