Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lima kyrka byggs om

Annons

- Det här kommer att bli bra. Vi får det församlingshem som vi behöver och vi får det utan att behöva bygga något nytt hus som ska underhållas och värmas upp. Genom den nya läktaren tar vi heller inte bort några sittplatser inne i kyrkan. Tvärtom blir det fler platser. Genom öppningsbara väggar kan vi vid behov även öppna församlingssalen mot kyrkrummet, säger kyrkoherde Arne Söderbäck.

Inom kyrkonämnden har man varit enig om den här satsningen. Det som återstår är att länsstyrelsen ger sitt definitiva klartecken till ingreppet i kyrkan och att kyrkofullmäktige beviljar pengar till ombyggnaden.

2,5 miljoner kronor har tagits upp i nästa års budget, som inom kort ska beslutas i kyrkofullmäktige. Därav har församlingen i en fond cirka 900 000 kronor till nytt församlingshem.

För närvarande har Lima församling sin enda samlingssal i gamla prästgården och där ryms bara 40-50 personer. I övrigt används prästgården till kontor och personalutrymmen.

Det finns behov av en större lokal med vissa serveringsmöjligheter i samband med olika kyrkliga samlingar. Även barn- och konfirmandverksamheten har behov av lokalen.

Församlingen har utrett tre olika alternativ för ett församlingshem med plats för cirka 140 personer: Bygga helt nytt, bygga om prästgården eller att bygga inuti i kyrkan. Man har fastnat för det sistnämnda alternativet.

Det finns flera fördelar med att bygga inne i kyrkan. Bland annat att församlingen undviker nya uppvärmningskostnader och att man kan passa på att göra kyrkan bättre tillgänglig för rörelsehindrade.

- Jag kan förstå att det kan finnas oro för ett ingrepp inne i kyrkan. Men att kyrkor byggs om och anpassas efter rådande behov är inget nytt. Så har skett i alla tider. Det här är också ett sätt att se om vårt hus inför framtiden och anpassa oss till att resurserna för att driva fastigheter kommer att bli mindre, säger kyrkoherde Söderbäck.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons