Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilly tror på valframgångar

Annons

De senaste dagarna har tv:s regionala nyheter uppmärksammat Folkkampanjen.

Bland annat har det ifrågasatts hur miljöpartisten Warren Willey kan finnas med i partiet och hur det kan komma sig att Granberg, som inte anser sig vara miljöpartist, kan stå med på miljöpartiets lista till kommunalvalet i Ludvika.

Kritiska frågeställningar som NLT uppmärksammade redan i maj. Men Lilly Granberg verkar ta denna kritik och ifrågasättandet med ro. Partiet får utrymme i medierna, det är huvudsaken.

- Det känns jättebra. I går blev vi intervjuade av TV 4. Före det ringde en man från Söderbärke som är medlem i PRO (pensionärsorganisationen) och undrade hur han skulle få tag i valsedlar.

- Han ville ha flera röstsedlar för det var flera som ville rösta på mig, sa han. Och dom har ringt från Sunnansjö och vill ha röstsedlar.

Det nya landstingspartiet har sin grund i organisationen Folkkampanjen för sjukvården i Ludvika. Men på landstingslistan finns också personer från småpartierna Avestapartiet, Morapartiet, Frihetliga Kommunalfolket i Älvdalen och miljöpartiet i Ludvika.

Birgitta Jäger i aktionsgruppen "Rädda och återställ Ludvika lasarett" anser att ni är chanslösa i landstingsvalet?

- Hoho... Vi kommer att få mycket mera än tre procent av rösterna, svarar Lilly Granberg.

Varför hoppade du av Jägers aktionsgrupp?

- Det var inte seriöst. Jag kunde inte arbeta under sådana förhållanden.

Jäger menar att det är en nackdel att så många partier är med i Folkkampanjen. Ett vårdparti ska vara politiskt obundet, anser hon.

- Det går jättebra. Vi kompletterar varandra och har samma värderingar. Alla vill vi föra tillbaka vården till våra lasarett i Ludvika, Avesta och Mora.

Folkkampanjens idé går ut på att återföra verksamheter från Falu lasarett till de mindre lasaretten.

- Falun har tagit av oss allt. I Ludvika har vi inte längre någon planerad kirurgi och ingen ortopedi. Snart har vi ingenting kvar, lasarettet är som en stor vårdcentral.

Blir det inte dyrt att återföra verksamheter från Falun?

- Det kostar en massa pengar men det ska vi klara. Först och främst vill vi ha tillbaka våra skattepengar som gått till Falun. Vi tänker inte höja skatten, skatten är tillräckligt hög redan nu. Men vi kan inte lova sänkt skatt.

Moderaterna har i insändare i tidningarna och på annat sätt uttryckt stort missnöje med den nuvarande landstingspolitiken. Blir det ni och moderaterna som ska slåss om missnöjesrösterna?

- Vi är missnöjda med vården. Men vi är inget missnöjesparti. Vi får se vad moderaterna gör när vi kräver vården tillbaka till de små lasaretten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons