Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillebror tar över

Annons

1959 köpte västmanlänningen Aron Andersson dåvarande konkursboet Rågsvedens såg. Sönerna Karl-Inge och Per-Erik växte in i verksamheten och drev sågen vidare. Efter bortåt 30 år som vd har nu Karl-Inge Andersson definitivt lämnat över tyglarna till lillebror Per-Erik.

När Aron Andersson tog över Rågsveden var det många som skakade på huvudet. Verksamheten etiketterades som ett föga lukrativt "råttbo" och inte många trodde på en framtid för den anrika ångsågen.

Men västmanlänningen visste bättre och den positiva utvecklingen som inleddes under hans ledning följdes upp av Karl-Inge Andersson, som tog över rodret under 1970-talet. Han hade då varit verksam inom sågen sedan 1964.

- Men nu är det dags att lämna över till lillebror. Han är stor nog att klara sig själv, konstaterar Karl-Inge Andersson med glimten i ögat.

25 års anställning renderar Rågsvedens anställda guldklocka. Den gränsen har Karl-Inge passerat för länge sedan så tisdagens klockceremoni var verkligen på tiden.

Själv kommer han långt ifrån att vara sysslolös. Visst blir det mer tid för familjen och jaktskogen. Men han kommer också att handlägga det 1 300 hektar stora skogsinnehav som ingår i ägorna. Och när grävmaskin, skotare, markberedare och skördare ingår i Karl-Inges egen maskinpark är det låga odds på att den teknik- och maskinkunnige sågägar- sonen titt som tätt kommer att återfinnas ute i praktiskt skogsarbete.

- Jo, det lär väl bli att man tar hand om vindfällen när det behövs, medger Karl-Inge Andersson.

Och att han helt skulle släppa engagemanget för sågen går bara inte att tro.

- Han har i alla fall lovat att vara konsult åt oss om det skulle behövas, säger Per-Erik Andersson.

Per-Erik Andersson ser framtiden för sågen an med tillförsikt:

- Det finns många klippor bland de anställda och när man har så bra stöd av en så bra personalstyrka så är det bara inspirerande att fortsätta verksamheten, säger Per-Erik Andersson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons