Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillån kan bli ett nytt fiskeparadis

Annons

- Ett positivt och spännande projekt, kommenterade kommunalrådet Ann Beskow, s, när hon fick veta planerna i samband med

januari månads fullmäktigesammanträde.

Podiet intogs av fiskeentusiasterna Anders Bruks, Jörgen Storm, Kenneth Lilja och rullstolsburne John Fändrik. I ord och bild beskrev kvartetten vad som kan åstadkommas för 1,2 miljoner kronor.

- Vi kan skapa Nordens särklassiga tävlingsarena för internationellt mete, förklarade Anders Bruks, och beskrev hur sträckor nedanför Lillåhem, Lillåvallen och i Lillåviken fördjupas och får hårdgjorda stränder, varifrån fritidsfiskare med eller utan

rörelsehinder kommer åt attraktiva fiskeplatser.

Totalt handlar det om att åtgärda en strandsträcka av en kilometer, samt att arrangera utloppet till Orsasjön, så att fisken kan vandra ut och in.

Jörgen Storm och Kenneth Lilja, aktiva tävlingsfiskare i FK Match, beskrev det stora intresset för internationellt mete på kontinenten.

VM-deltagaren Jörgen lockade hela fullmäktigeförsamlingen till skratt, när han beskrev hur det var att tävlingsfiska med 15 000 åskådare bakom ryggen:

- Varje gång hemmafavoriten fick napp, jublade de som när Italien gör mål i fotbolls-VM!

- Då förstår ni att internationellt mete är stort i många europeiska länder och visst kan vi locka hit folk. Här finns bra fiske och bra boende som ligger centralt. Dessutom har Orsa goda möjligheter att erbjuda européerna andra attraktiva upplevelser under Sverigebesöket.

- Men i första skedet blir det en arena för svenska och nordiska mästerskap.

Intressenter för att göra något åt Lillån är Fiske i Dalarna, Orsa fiskevårdsområdesförening som aviserat 250 000 kronor, Orsa jordägare, Orsa Grönklitt. Initiativtagarna söker också medel från olika fonder.

Fullmäktige lät sig imponeras, men en fråga som fanns på mångas läppar krävde svar: "Finns det verkligen fisk så det räcker?"

- Inga problem, förklarade Kenneth, det är mört, id, braxen och abborre som fiskas i första hand. Den förvaras i sumpar och sätts tillbaka i Lillån när fisket är avslutat.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons