Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lill-Babs levde livet i Stjärnsund

Annons

Hon glider genom folkhavet och styr kurs mot scenen som ett slagskepp bestyckat med sång. Lill-Babs har intagit Smedjan i Stjärnsund och showen kan börja.

Öppningsnumret är en riktig hejdundrande jazzrökare. I scatsången på slutet påminns man om Ella Fitzgerald på äldre dagar. Samma säkra slängighet och rasp i rösten. Ibland är det inte ens vackert. Lill-Babs vräker på som en sönderskriken hejaklacksledare. Men det är precis så det ska vara.

-Det har hänt att jag tappat självförtroendet. Men jag har lärt mig att ingen får trampa på mig. Och kom ihåg det, ingen får trampa på dig! mässar hon likt en väckelsepredikant.

Hela hennes show handlar om att hon förvisso är Lill-Babs, men samtidigt Barbro Svensson från Järvsö -en skön kärring med skit under naglarna. Inte annorlunda än andra tanter.

Hon målar upp bilden av sig själv i en av sina många anekdoter. Margaretha Krook är på danshak någonstans i Norrland. En man bjuder upp henne utan att ha någon aning om vem hon är. Artig som han är frågar han henne vad hon sysslar med. Med den majestät som bara Margaretha Krook kunde utstråla svarar hon:

-Jag är skådespelare vid Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

-Stockholm? Åh fan! Då får du hälsa Lill-Babs, svarar kavaljeren.

Lill-Babs berättar sina historier på bred hälsingedialekt, så där som man bara pratar i ett folklustspel. Hon är vad Snoddas hade varit om han var kvinna och medlem i Rat Pack. I Lill-Babs värld står ett litet falurött skithus intill Luxor i Las Vegas.

Raskt byter hon spår. I ena stunden skämtar hon om hur mycket hon svettas och i den andra sjunger hon en tonsättning av den kanske vackraste kärleksdikt som har skrivits på svenska -Inte är det kärlek av Lars Forssell. Få klarar som han den fina balansgången mellan det banala och det sublima.

Sedan blir det fullt ös igen med ett knippe Little Richard-låtar där värden Fredrik Swahn dras upp på scen och kör duett med Lill-Babs.

Showen börjar gå mot sitt slut. Lill-Babs sjunger "vänta inte med att älska tills du blir gammal för i så fall så kan det hända sig att du dör förrän du älskat en enda gång." Med dessa ord marscherar hon ut som ett slags förtrupp till alla unga pensionärer som vägrar vänta.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons