Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likvagn ny turistattraktion

Annons

- Går det som vi tänkt, och vi kan bereda plats för vagnen, så finns den till beskådande, av allmänheten, redan den här sommaren, säger Olle Höök vid Småskalig landsbygdsutveckling som tillsammans med bland andra Ludvika kommun och Dalarnas museum rapporterar största intresse för att vagnen återställs i originalskick från tiden runt 1910.

På plats finns målerikonservator Lennart Persson och Johan Månsen från Dalarnas museum.

Det är ett grannlaga arbete man har att genomföra.

Ledordet är måttlighet.

- Det är som att rota i ett gammalt rosthål att pyssla med sådant här, säger Persson. Ju mer man petar desto mera skavanker kommer det fram. Det gäller att fara försiktigt fram och inte överdriva sin iver att göra så snyggt som möjligt.

Ett exempel är just själva flaket i likvagnen. Där måste det få finnas tecken på slitage. Här har man ju dragit kistorna fram och tillbaka och det har blivit slitet. Klart att det ska synas att det här handlar om ett bruksföremål, säger Lennart Persson.

Detsamma gäller för alla övriga detaljer som har spår av användande.

När Persson och Månsen lämnar museet och vagnen får den sistnämnda på inga villkor se ny ut.

Bara återställd.

- Det är viktigt. Man ska se till att färgen som "rest sig" fästs ner mot underlaget, retuscherar i färg i målningens kratrar och så lägger man på en ytbehandling i form av en tavelfernissa. Den får inte vara blank och ge intryck av att vagnen är nytillverkad. Där vi gått fram ska det helt enkelt se gammalt ut, säger han.

När väl retuscheringen är klar återstår en del grannlaga sömnadsarbete på baldakinen runt vagnen plus en del läderdetaljer som ska oljas in för att få den rätta spänsten igen efter att tidigare ha varit uttorkade efter alla år på logar och förråd.

- Att sätta i gång att måla om hela vagnen är uteslutet. Då har man gått för långt i sin iver att återställa och "snygga upp", säger han.

Tre dagars arbete ligger bakom likvagnens återskapande.

Tre dagar med ledstjärnan glasklar: Överdriv inte!

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons