Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likvagn 82 återinvigs

Annons

Som den minnesgode läsaren säkert erinrar sig räddades vagnen av hembygdsvännen Holger Östberg förra vintern från förintelse där den stor magasinerad.

Med hjälp av Dalarnas Museum, Småskalig Landsbygdsutveckling och Ludvika kommun har nu den gamla vagnen från 1910-talet återställts i presentabelt skick, bland annat genom målerikonservator Lennart Persson och Johan Månsen från Dalarnas Museum som med säkra händer återställt vagnens fina dekor.

Den muntliga traditionen gör, på sina håll, gällande att vagnen ska ha använts sista gången i samband med Bernhard Erikssons begravning. Den teorin har dock avfärdats av Grängessonen och museimannen Örjan Hamrin, vars far, prästen Artur Hamrin, för övrigt var officiant vid tillfället.

- Dessutom har jag sett film från begravningen och det finns ingenting på den som talar för att en vagn av den här typen kom till användning, säger Hamrin.

Återinvigningen på lördag sker inom ramen för Museernas natt, ett arrangemang som genomförs hos museer i hela Europa.

- Vi har öppet från 15 på lördag eftermiddag till en timme in på söndag, berättar museets Nadja Eriksson och det blir dessutom något av en tjyvstart på säsongen för vår del.

Vi öppnar officiellt 28 maj med Hjulets Dag och veteranfordon.

En nyhet i sommar, förutom likvagnen, är den utställning av mopedmotorer som vi fått låna från Pylonen i Borlänge.

Totalt handlar det om 30-talet motorer som visar hur utvecklingen rullat på sedan startåret för den svenska mopeden för drygt 50 år sen, säger Nadja som dock i första hand laddar för lördagens attraktion.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons