Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likud Israels största parti

Annons

Om israelerna valde parlament i dag skulle högerpartiet Likud med Benjamin Netanyahu som ledare vinna en förkrossande seger. Det framgår av en opinionsundersökning i tidningen Maariv.

Likud skulle få 35 mandat mot dagens 12 i Knesset, som har 120 platser.

Dagens regeringsparti Kadima, som karaktäriseras som mittenparti, skapades av Ariel Sharon när han tröttnat på Likud. I dag ligger Sharon i koma och hans efterträdare som Kadimaledare Ehud Olmert är premiärminister.

Kadima har utsatts för kritik efter kriget i Libanon förra sommaren. Nyval nu skulle halvera partiet och ge det 13 mandat mot dagens 29 visar mätningen i den israeliska tidningen.

Arbetarpartiet, för närvarande i koalition med Kadima, skulle erövra 13 mandat mot 19 i dagens Knesset, som valdes 2006.

Undersökningen utfördes av företaget TNS Teleseker, som uppger att felmarginalen är 4,5 procent.

Kriget i Libanon minskade stödet för både Olmert och hans försvarsminister, Arbetarpartiets ledare Amir Peretz. Netanyahu, som stod utanför regeringen under kriget, kunde däremot se sin popularitet stiga.

Regeringens prestige har underminerats ytterligare genom en rad korruptionsskandaler. Olmert och flera andra ministrar anklagas för att ha utnyttjat sin ställning i vinstsyfte. Den senaste skandalen gäller finansminister Avraham Hirchson, som anklagas för förskingring.

Netanyahu är känd för sin hökartade inställning i Palestinafrågan och sin skarpa kritik av Iran. Men hans framgång i opinionsundersökningen tycks bero mindre på hans egna insatser än på israelernas massiva misstroende mot Olmert och Peretz och deras partier.

Israelerna får dagligen genom en pågående utredning om Libanonkriget nya uppgifter om misslyckandet. Den så kallade Winogradkommissionen publicerar vittnesmål om att den militära aktionen mot Hizbollahgerillan var illa förberedd.

Överbefälhavaren under kriget, Dan Halutz, har avgått. Många i allmänheten menar att premiärministern borde följa hans exempel.

Nästa parlamentsval i Israel ska hållas först 2010.

TT

Mer läsning

Annons