Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likriktning i Torsång väcker vrede

Annons

De boende i Torsång har många synpunkter på kommunens förslag till så kallade områdesbestämmelser för området runt Torsångs kyrka.

Dessa bestämmelser ska reglera hur man får bygga i Torsång.

-Alla hus ska vara röda, alla tak ska ha samma material, alla inhägnader ska vara av samma typ, nämner Bo Jansson som några exempel på vad folk reagerar emot.

Han säger att ingen är emot att bestämmelser införs, utan alla menar att de behövs för att skydda bygden och miljön.

I området runt kyrkan, som är Dalarnas äldsta, finns en rad byggnader och verksamheter.

-Med många olika väggmaterial, trä, tegel, granit, timmer. Fasadfärgerna är rött, vitt, gult, granitgrå och brunt. Takutformningen varierar starkt.

-I dag är det en extrem mångfald och växlingsrik miljö i Torsång, säger Bo Jansson och menar att det är en del av charmen med Torsång.

Förslaget till områdesbestämmelser tycker han leder till en likriktning.

- Stuket är att det ska gå åt tristess.

Ännu så länge är inte bestämmelserna fastställda, de ska ställas ut för granskning. Vad många i bygden anser är dock redan klart.

-Var och en som ska förändra något som kan förändra miljön måste skaffa tillstånd. De som ger tillstånd måste ha kompetens att bedöma hur utvecklingen ska vara. Man kan undra om alla politiker är insatta i det de är med och beslutar om.

Politiskt är det delade meningar om förslaget. Flera oppositionspartier är kritiska och menar att bestämmelserna är för långtgående.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons