Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likheter mellan arbete och alkohol

Annons

Jag blir så trött på alla snack om arbetslösa hit och dit, elaka företag som inte anställer mer och varor och tjänster som är för dyra. Jag ska här visa varför inte fler anställs och varför varor och tjänster inte är billigare i Sverige.

Fem anställda, utan direkt jättehög lön, kostar företaget cirka 1 440 000 per år. Till det kommer kostnader för löpande redovisning, lokal, el, förbrukningsmaterial etcetera. Av dessa 1 440 000 så är det kvar 660 000 till de fem anställda när alla skatter och avgifter är dragna. Det är mindre än hälften.

Om en anställd, av en eller annan anledning, inte utför ett arbetet som drar in lika mycket som denne kostar är detta förödande för ett litet företag.

Här har man den enkla förklaringen till varför småbarnsföräldrar har svårt att få jobb, ensamstående med barn, äldre, handikappade och så vidare.

Det är inget cyniskt tänkande från det lilla företaget utan handlar endast om överlevnad. Den anställde kostar så pass mycket på grund av alla avgifter och skatter att den som anställs måste vara produktiv.

Alla avgifter och skatter på en anställd är faktiskt på samma nivå som alkoholskatten. Och alla vet ju varför dessa avgifter är höga - för att hålla nere alkoholkonsumtionen.

Varenda person med lite vett borde då förstå att samma kostnad kring en anställning kommer göra samma sak, hålla nere anställningstaken.

Avgifterna, skatterna på en anställd behövs för att hålla välfärden i gång. Hur då? Genom att hålla åtta procent av befolkningen utanför arbetsmarknaden?

EGEN FÖRETAGARE

Mer läsning

Annons