Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likhet inför gud gäller inte alla

Annons

Men när det var dags för minnesgudstjänt i lördags nämndes inte Lagerquist namn.

-Vi känner oss oerhört kränkta, säger sonen Anders Lagerquist.

Det var under sommaren som Kjell Lagerquist fick besked om att han hade en obotlig cancer och att det mest handlade om en tidsfråga innan han skulle avlida.

Inför slutet framförde Kjell Lagerquist önskemål om att han skulle bli begravd i kyrkan och att det var en präst som skulle hålla i begravningen.

För cirka 30 år sedan lämnade Kjell Lagerquist den svenska kyrkan i samband med att hans föräldrar avlidit.

- Han blev oerhört kränkt av ett uttalande som prästen gjorde i samband med dödsfallen och då lämnade han kyrkan, berättar Kristina Lagerquist, änka till Kjell Lagerquist.

Familjen tog kontakt med Norrbärke församling och det skulle inte vara några problem att begrava Kjell Lagerquist i kyrkan.

- Vi skulle få betala för det och det var en självklarhet för oss eftersom pappa inte var medlem i kyrkan, säger Anders Lagerquist.

Familjen Lagerquist skulle få betala cirka 7 000 kronor för att kyrkan skulle svara för begravningen.

- Det kändes helt okej, jag måste medge att jag blev lite förvånad att de över huvud taget åtog sig uppdraget säger Anders Lagerquist.

Begravningen hölls den 15 oktober och familjen Lagerquist känner sig nöjd med hur det fungerade då. Det blev en fin stund för familjen att minnas.

När det så var dags för minnesgudstjänsten på allhelgonadagen samlades familjen igen för att besöka Norrbärke kyrka och åter minnas Kjell Lagerquist.

På plats i Norrbärke kyrka fanns kyrkoherde Willy Ekström och förre kyrkoherden Jörgen Dicander.

- Redan från början gjordes det klart att det var de som var medlemmar i församlingen som skulle få sina namn upplästa, men vi valde att sitta kvar i alla fall, berättar Kristina Lagerquist.

Hon noterade att ett flertal besökare lämnade kyrkan när budskapet var att det bara var medlemmar som skulle få sina namn upplästa.

- Även om det uttrycklig sas att det bara var medlemmar som skulle få sina namn upplästa så förstod nog vi inte det, säger Kristina Lagerquist.

Efter att en rad namn lästs upp avslutades det hela med att ett ljus tändes för övriga som avlidit under året.

- Det kändes som det handlade om en andra klassens människor, säger Anders Lagerquist.

Han ställer sig frågande till hur mycket kyrkans prat om likhet inför gud är värt när det kommer till kritan.

- Jag trodde i min enfald att när vi betalat för att få kyrkans tjänster så skulle min far behandlas som vem som helst av de som kyrkan tagit ansvar för, men så var det uppenbarligen inte, säger Anders Lagerquist.

Familjen och vänner som var med på minnesgudstjänsten känner sig oerhört kränkta av hur de blivit behandlade av kyrkan.

- För vår del handlar det inte om pengar, men uppenbarligen har kyrkan gjort affär av det hela och struntar helt i det mänskliga perspektivet, säger Anders Lagerquist.

Han har skrivit Willy Ekström och kräver att få en skriftlig ursäkt och att församlingen på eget initiativ drar tillbaka all ekonomiska anspråk på familjen.

- Var jag tidigare tveksam till kyrkan och dess verksamhet, så inte har det blivit bättre av detta, summera Anders Lagerquist.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons