Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika sjukvård Parasit i hundbajs

Annons

Jag har haft den tron att det är själva sjukvården som ska vara lika i olika länsdelar, inte nödvändigtvis kostnaderna. Kanske är samlad akut på ett ställe bäst. Jag vet inte. Men i vart fall borde inte andra delar av sjukvården få bytas bort. Begär vad Ludvika kan motivera efter behovet.

Vi läste en artikel som handlade om snön som smälter och hundbajset kommer fram. Det är farligt enligt professor Arne Skorping vid Bergens universitet. Avföringen kan innehålla parasiten toxaocara canis, spolmask som kan göra barn blinda. När barnen får i sig parasiten kan det leda till hjärnskador, astma, immunreaktioner, lever, njurskador även ögonskador.

Det är vanligt hos hundar, framförallt valpar. Parasiten finns i hundens tarmar. Där lägger den ägg som kommer ut i avföringen. Barn leker i sandlådan och där kan det vara förorenat av avföring. Också om barn blir slickade på munnen efter att hunden slickat sig i rumpan kan barnen få parasitens ägg. Hundbajs som legat på marken en tid är farligast. Då finns larver i avföringen.

Vi är några i Grangärde som tycker illa om er som lämnar bajset. Snälla, plocka upp efter er. Förutom att det är farligt så är det mycket otrevligt att kryssa mellan bajshögarna.

HANS BERGLUND HUNDVÄNNERNA SOM VILL HA REN NATUR

Mer läsning

Annons