Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lign Multiwood i konkurs

Annons

- Vi kom bara halvvägs, förklarar bolagets vd Erik Nordén. Han tillträdde den 1 september förra året med sin främsta uppgift att genomföra en rekonstruktion av företaget.

Lign Multiwood tillverkar hårdträ i en stor press på plattfabriksområdet i Orsa. Tekniken kan även användas för att impregnera trä. Företaget driver också Orsa lamellträ. Inför rekonstruktionen hade Lign Multiwood 28 anställda. 3 är redan uppsagda. De övriga 25, varav 7 i lamellfabriken, är varslade om avsked.

- Jag har förstått att bolaget har haft problem, säger Orsas kommunalråd Ann Beskow, s, och det är beklagligt och tråkigt att Lign Multiwood nu måste ansöka om konkurs.

- Men teknikutveckling är dyr och svår till en början. Min förhoppning är att bolaget ska rekonstrueras och komma tillbaka starkare.

- Intresset för produkten är ju stort och pressen finns här i Orsa, så jag är hoppfull inför fortsättningen. Men jag lider med de anställda som tvingas leva i ovisshet en tid framåt.

Stämningen bland de kollektivanställda var också i botten, sedan de på måndagen förvarnats om vad som är på gång.

- Men det var inte oväntat. Vi har ju vetat om de ekonomiska problemen och förstått att det inte är så lätt att få fatt i riskkapital i dessa tider.

Lign Multiwood har länge försökt att undvika konkurs och inledde därför en företagsrekonstruktion den 5 september.

Bolaget erbjöd sina aktieägare att teckna två nya aktier till kursen 40 öre för varje aktie de äger. Vilket skulle ha gett 27 miljoner kronor i nytt aktiekapital vid full teckning.

- Tyvärr fick vi bara in 9 miljoner kronor och nådde 30 procent, säger vd Erik Nordén, vi hade behövt nå 65 procent för att emissionen skulle vara giltig.

Genom att nyemissionen sprack, träder heller inte det ackord på 50 procent i kraft, som Falu tingsrätt beslutade den 7 januari. Vilket innebär att innehavare av oprioriterade fordringar förlorar allt. Vilket inte minst drabbar de många små företagare i bygden, som har gjort arbeten i fabriken.

En av de stora förlorarna är bolag-ets bankförbindelse, Norrbärke Sparbank, som så sent som i höstas garanterade 3 miljoner kronor för att rekonstruktionen skulle kunna inledas.

Lign Multiwood är hyresgäst hos Orsa jordägare och driver lamellfabriken åt dem. Besparingsskogens förvaltare Rune Dehlén trodde in i det sista att de ekonomiska problemen skulle redas ut.

- Men tydligen hoppade några riskkapitalbolag av i sista stunden. Vi får väl hoppas att de inte har gjort det för att kunna ligga och vänta på ett gynnsammare köpläge efter konkursen.

Orsa jordägare förlorar kortsiktigt endast mindre summor i en konkurs.

- Hyran är ju en prioriterad fordran, konstaterar Rune Dehlén.

- Min förhoppning är att verksamheten ska kunna rekonstrueras, säger vd Erik Nordén, vi har begärt att få Anders Mellberg som konkursförvaltare. Hans uppgift blir nu att kortsiktigt driva företaget vidare, medan han söker köpare som kan driva detta projekt vidare. En av de mest betyd-ande innovationer, som har gjorts inom svensk trämekanisk industri någonsin.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons