Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liggsår och våta blöjor

Annons

Personalen på det kommunala servicehemmet Risholnsgården är mycket upprörd. Om arbetgivaren genomför de tilltänkta nerdragningarna, hotar personalen med att säga upp sig.

Minskad bemanning kommer att resultera i vanvård och det tänker personalen inte ta ansvar för.

Kommunen tänker spara 3,2 miljoner kronor på verksamheten under åren 2002 och 2003. Det meddelade arbetsgivaren via e-post strax innan semestern. Nerdragningarna innebär att ett antal tjänster på servicehemmet försvinner vid årskiftet. Kommunen ha räknat ut att de boendes behov ska uppfyllas till 67 procent i stället för hundra procent, säger personalen.

- Vi förstår inte hur de har tänkt. Vad betyder att vi ska uppfylla de boendes krav endast till 67 procent? Ska vi strunta i vissa toalettbesök? Det här visar att de ansvariga inte förstår vad det handlar om, säger Görel Wernberg, vårdbiträde.

I onsdags fick personalen ett förslag på ett nytt arbetsschema som skulle gälla från och med årsskiftet. Bland annat får personalen arbeta mer helger än i dag.

- Vi kommer aldrig att bli lediga. Vi får offra familjelivet, säger Christina Kjellstedt, vårdbiträde.

Personalen tror också att personalminskningen kommer att leda till långtidsjukskrivningar.

På det nya schemat kan man se att vissa dagar blir det bara tre personer som ska ta hand om tolv boende på den ena avdelningen på servicehemmet. En person skulle då jobba i köket och två personer skulle hjälpa de boende att komma ur sängen på morgonen, servera frukost, mata de som behöver matas, hjälpa till vid toalettbesök, dela ut mediciner, duscha och så vidare.

Personalen säger att de omöjligtvis kan hinna med allt detta och att vissa gamlingar kommer att bli kvar i sängen och inte få hjälp i tid.

- Och vem ska stå till svars när det händer en olycka? Blir det vårt fel när vi glömmer någon på toaletten på grund av all stress? Ska de bestämma och vi tar ansvaret? undrar Görel Wernberg.

Personalen är nöjd med den nuvarande arbetssituationen och vill behålla det som de haft hittills.

I slutet av september kommer personalen att träffa de ansvariga på kommunen och framföra sina krav. Blir det ingen ändring är personalen enig om att de tänker säga upp sig.

Servicehemmet fick i går besök av facket.

- Det här är bedrövligt, säger Joakim Nissinen, styrelseledamot på Kommunal. Personalen har blivit överkörd. Jag tänker ta upp det här med huvudskyddsombudet?

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons