Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liggmila fynd vid utgrävningarna

Annons

Utgrävningen sker med anledningen av att kyrkogården i framtiden ska kunna utvidgas.

- Man ser tydliga spår av en grop i markytan. Förmodligen rör det sig om lämningar efter kolning. Av storleken att döma handlar det om en mindre liggmila, tror Sandberg.

- När det gäller åldern så borde det röra sig om tiden mellan 1200-1300. Vi vet ju att det var full fart i området kring Lyviken på 1300-talet. Skogen röjdes och åker- och ängsmark bröts upp.

Ytterligare en ålderdomlig försänkning anträffades under gårdagen.

- Vad jag kan se handlar det om en större stolpgrop. Tyvärr har jag ingen aning om i vilket sammanhang stolpen har använts. Åldern kan vara allt från 200 till 2000 år.

Trots att ett 40-tal hål på mellan 10-15 kvadratmeter grävdes under två dagar gjorde arkeologerna inga dramatiska upptäckter.

- Tyvärr och jag är både förvånad och lite konfunderad över detta faktum. Vi vet att Ludvika by låg i området men trots detta hittar vi inga som helst spår.

- Jag är rädd för att Ludvika by med Kungsgården kommer att vara borta för alltid när det gäller arkeologisk dokumentation.

Fredrik Sandberg och hans kollegor betraktar undersökningen som avklarad på Karelen. Grävskopan har redan börja att fylla igen hålen.

- Det skulle förvåna mig om vi skulle ha missat något av värde på området med tanke på hur stora arealer vi har öppnat.

Enligt Sandberg så har stora historiska värden gått till spillo i samband med byggnationen av barackerna på Karelen i slutet av 1940-talet.

- Mycket blev förstört då och minst lika mycket när rivningarna gjordes för dryga 30 år sedan. Dessutom har stora delar av matjorden tagits upp. Detta har självklart förstört mycket av våra möjligheter att finna spår av den äldre bebyggelsen.

Området har under 1900-talet bebyggts kraftigt. Stora markområden gick åt i och kring kyrkogården vid Lyviken. Även tekniska kontorets utrymmen kan dölja fornhistoriska lämningar av Ludvika.

- Men tyvärr lär vi aldrig få några säkra spår på var. Jag betraktar chansen att hitta lämningar från Ludvika by som uteslutna, konstaterar Fredrik Sandberg.

Ludvika församling kan nu i lugn och ro planera för sin framtida utvidgade kyrkogård.

Kungsgården vid Lyviken har i dubbel bemärkelse gått i graven för alltid.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons