Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligger Sverige på en annan planet?

Annons

Svar till Arne Jansson, 16/2 & 17/2:

Återigen upprepar Arne Jansson (för vilken gång i ordningen?) sin tes om att facken enväldigt styrt den politiska utvecklingen i Sverige sedan 70-talet.

Har inte AJ märkt att de svenska lönerna sjunkit från en tätposition till de lägre divisionerna bland industriländerna? Att löneklyftorna ökat markant, de arbetsrättsliga lagarna urholkats, sjukförsäkringarna och arbetslöshetsvillkoren försämrats, statliga verksamheter sålts ut, skolor och sjukvård privatiserats, ett pensionssystem införts som tvingar alla att spela hasard om sin trygghet på ålderdomen, kreditmarknaden avreglerats, skattesystemet berövats sin progressivitet, och en mängd andra åtgärder som fört över pengar och makt från löntagare och offentlig sektor till spekulationskapitalet?

Såvitt jag förstår är detta inte vad man brukar kalla löntagarpolitik, utan snarare ett utslag av att näringslivets och högerns målmedvetna ideologiska offensiv haft starkt genomslag inom socialdemokratin.

Ligger det Sverige som AJ beskriver på en annan planet? Eller har han fastnat så hårt i bitterhet och revanschism att han inte märkt att det gått trettio år sedan 70-talet?

BO STAAF

Mer läsning

Annons