Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liga misstänks för fickstöldvåg

Annons

Det är efter tips från grannlänens polismyndigheter som polisen i Dalarna nu sett att ovanligt många fickstölder skett den gångna veckan.

- Det är 15 stölder som passar in i mönstret. Fickstölder går i vågor och återkommer varje sommar. Just nu tycks det vara ett sällskap som reser runt i länet, säger inspektör Mats Jonsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Dalarna.

Det finns uppgifter från Uppsala och Örebro om att två yngre kvinnor i 18-årsåldern och en äldre kvinna observerats i samband med stölderna. I Örebro blev två yngre kvinnor, troligtvis samma personer som synts i Uppsala, ertappade av en väktare i samband med en fickstöld, men eftersom inget stöldgods hittades kunde kvinnorna försvinna innan polis kom till platsen.

Andra uppgifter talar om att kvinnorna synts i en utlandsregistrerad bil. I Falun, Borlänge, Ludvika och Mora har polisen fått in anmälningar om fickstölder som liknar stölderna i Örebro och Uppsala. Det finns också vittnesuppgifter som bekräftar att samma personer rört sig i länet.

- I de flesta fallen är det kvinnor som blir utsatta. Någon öppnar handväskan och tar ut plånboken, säger Mats Jonsson.

Polisen vill nu göra allmänheten uppmärksam på problemet.

- Det gäller att ha uppsikt och kontroll på väskor när man besöker affärer och köpcentra.

Under senare tid har ingen person gripits för den här sortens fickstöld i länet. Det är enligt Mats Jonsson svårt att knyta någon till fickstölder. Om en person blir ertappad har denne redan gjort sig av med bevismaterialet, själva plånboken.

- Det finns oftast inga vittnen till stölden. Det är först när man ska betala som det upptäcks att plånboken är borta. Då har stölden skett långt tidigare, säger Mats Jonsson.

I ett fall har tjuvarna tagit ut pengar på ett bankomatkort från en stulen plånbok.

- Det slarvas ibland med koderna till korten. Om en kod finns i plånboken är risken stor att pengar tas ut.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons