Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liga med människosmugglare sprängd

Annons

Tysk polis har slagit till mot en liga som specialiserat sig på människosmuggling från Irak till Sverige.

Tillslaget förvånar inte svensk polis som redan håller i flera liknande utredningar i Sverige.

På tisdagen grep tysk polis runt tio personer i de södra delarna av Bayern och i nordvästra Tyskland, rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters. I samband med tillslaget genomförde polisen flera husrannsakningar.

Enligt polis och åklagare har de misstänkta de senaste fyra veckorna smugglat in ungefär hundra irakier i Tyskland för fortsatt färd mot Danmark och Sverige. Priset per person ska ha legat på 10|000 euro.

Irakierna har antingen kommit in i Tyskland vid den tjeckiska gränsen eller från norra Italien genom Österrike. Väl på plats i Tyskland gick färden vidare norrut.

Ligan misstänks ha kopplingar till många länder, bland annat Sverige, Grekland och Syrien.

Det tyska tillslaget mot människosmugglare förvånar inte Thord Modin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid Rikskriminalpolisen.

Han har inga uppgifter om att det tyska tillslaget initierats av svensk polis, men säger att det pågår ett kontinuerligt informationsutbyte mellan ländernas polismyndigheter.

Förra tisdagen slog svensk polis till mot misstänkta människosmugglare på flera håll i landet. Ett stort antal personer greps i Malmö, Stockholm och Sundsvall.

Det rörde sig då om två olika ligor som smugglade in människor från Irak till Sverige.

Om den tyska ligan kan kopplas samman med någon av dem går inte att säga ännu, men det går inte att utesluta enligt polisen.

TT

Mer läsning

Annons