Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LIF:s vd lugnar camparna

/
  • Foto:  
  • Orsandbaden. LIF:s vd Håkan Åman är ett stort fan av Orsandbaden och vill gärna utveckla området.

Annons

LIF:s framtidsvision av Orsandbaden norr till söder; campingen koncentreras till de norra delarna med egen infart och reception. Lika många platser som i dag, alla med eluttag och plats för åretruntcamparna, båtbrygga rakt ner vid vattnet. Orsandbyn/Resobyn rivs och ersätts av 16 parhus. Längst ner mot vattnet - 15 mer exclusiva stugor om 90 kvm samt ytterligare 30 av dessa där campingen närmast receptionen ligger i dag.

Tallbackens röda stugor byts mot åtta tvåvåningsbyggnader och två enplanshus med totalt 28 lägenheter. Leksandsbyns timmerstugor förtätas med nio stugor och fyra nya hus planeras ovanför Söderbackens parkering vid infarten.

Är ni inte rädda att hela området förlorar sin charm när så många hus ska byggas till?

- Nej, det hela måste göras med mycket känsla och finess, säger Håkan Åman.

Vad händer med badområdet?

- Det vill vi öppna upp och göra än mer tillgängligt.

Det finns skisser på det här - varför vill ni inte visa dessa i tidningen?

- För att det bara är en vision än så länge. Det kanske blir på ett helt annat sätt. Vi är till exempel inte främmande för att utlysa en arkitekttävling och vill inte att folk ska låsa fast sig i tanken redan nu.

- Men precis som när det gäller LIF:s övriga verksamhet vill jag att öppenhet ska råda och att vi tar stegen i rätt ordning.

Vad säger du till dem som menar att LIF bör koncentrera sig på hockey och inte leka campingvärdar?

- Håller med! Men nu är det inte föreningen som ska köpa eller driva campingen, utan fastighetsbolaget. Det är viktigt för oss att ha ett helhetsgrepp.

Hur fungerar det här ekonomiskt? Ska Orsandbaden vara den räddande guldkalven om arenabolaget eller hockeyn "går åt skogen"?

- Verkligen inte! Alla delar är fristående och arenan har faktiskt 100 000 fler besökare än för två år sedan. Vi drar en stor del av besöksnäringen till Leksand.

Varför är det så viktigt för LIF att få köpa Leksands camping och stugby?

- Våra verksamheter, både när det gäller hockeyn och arenaevenemang behöver bostadsalternativ. Vi har bra samarbete med hotellen i Tällberg, men alla prisklasser måste finnas.

- Med Orsandbaden kan vi göra egna paketlösningar. Vi vill vara en aktiv aktör när det gäller att få turister till Leksand.

Var ska ni får pengar ifrån? Själva campingrörelsen går på omkring 30-35 miljoner och visionen ni målar upp kostar ett par hundra miljoner.

- Det är mycket pengar. Allt kommer inte att ske på en gång, men visst är det viktigt att vi får med oss en ekonomiskt stark finansiär.

- Projektet är i samma storleskordning som arenabygget och precis som då kommer det att bli anbundsförfarande. Sen får vi se. Det viktiga för min egen del är att det är en intressent med rejäl lokal anknytning.

Vad händer om ni inte får köpa Orsandbaden?

- Då är det som det är och vi får acceptera det. Men jag tror att kommunen inte kan göra de investeringar som är nödvändiga och dessutom är vi en aktör som inte kommer att lämna orten så jag hoppas vi får gehör för våra tankar.

Mer läsning

Annons