Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LIF+MIK kan bli sant

Annons

Efter MIK:s framgångar i kvalserien och chans till avancemang till Elitserien vill nu klubbdirektören Jan Simons få till stånd en diskussion med Leksands IF om att bygga en gemensam jättearena och därigenom kunna dela på kostnaderna.

- Arenan bör förstås ligga "på halva vägen" från de båda orterna, alltså någonstans vid Vikarbyn, säger Jan Simons.

Båda klubbarna ska kunna spela sina matcher i den nya arenan, som föreslås heta "Evert Sandin arena" efter Vikarbyns store son.

- För vår del innebär en ny arena att vi äntligen får en extra ishall. Vi i MIK har ju velat ha en träningshall under många år. Nu kan vi använda Smidjegrav som träningshall medan matcherna spelas i Evert Sandin Arena.

Än är inte Leksand kontaktat.

- Det är ju ett lite känsligt läge med tanke på kvalseriespelet. Leksingarna har inte varit på bästa humör den senaste tiden, men jag räknar med att vi kan börja prata med varandra om hallbygget under den här veckan, säger Jan Simons.

Högaktuellt område för arenabygget är gamla Vikarbysågen, som lades ned 1989. Fastigheten på totalt 20 000 kvadratmeter vid Siljans strand torde vara en av de mest attraktiva i Siljansbygden.

Detaljplansarbetet har delvis redan inletts. Sedan i januari arbetar Rättviks kommun med en ny detaljplan för fastigheter i det gamla sågenområdet i Vikarbyn.

I fjol tog Hedin AB över trävaruföretaget Bygg Trä i Rättvik. Som en del i affären övertog bolaget det gamla sågverksområdet. Inledningsvis projekterades enbart lägenheter i området. Nu vill Hedins få myndigheternas tillstånd att eventuellt projektera även den nya hockeyarenan.

Kommunens stadsarkitekt, Tommy Ek, handlägger frågan. I dag är området planlagt enbart för ren industriverksamhet.

- Tidigare har det från byns sida framförts idéer om ett badhus, kanske kan även det också ingå i planen. Vi hoppas att det ska bli något positivt för hela länet. I anslutning till området finns byns båthamn och badplatser. I dag är industriområdet ingen snygg syn, säger stadsarkitekt Tommy Ek.

ANNA-KARIN LITH

Mer läsning

Annons