Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liebruk spåras av tv

Annons

På den topografiska kartan står namnet Gnedan på den plats Dragghammars liebruk en gång låg. Några rester efter bruket syns knappt, men för så där 100 år sedan var det liv och rörelse vid Draggåns östra strand. Vattenhjulen plaskade och snurrade, blåsmaskinen pustade in syre till härdens vitglödgade koleldar. Mästersmeden och hans dräng stod i ett regn av gnistor och vände det glödande järnet.

Bruket tillverkade mest liar och spik och mannen bakom bruket var Skött Jon Jonsson, född 1854 i Vikarbyn.

Hans far, med samma namn som sonen, hade en liten smedja på samma plats mellan åren 1821 till 1877. Sonen hade stora planer och upprättade ett betydligt större järnbruk med tillhörande kolhus, manbyggnad med bagarstuga, ladugård, trösklada, vedlider, stall, vagnshus, matbod och avträde.

Berättelsen om vad som faktiskt hände är det få som känner till. Skött Jon Hansson emigrerade, tillsammans med flera andra från Dragghammars bruk, till Amerika, där spåren slutar.

När bruket upphörde vet man inte exakt. Smedjan och kolhuset eldhärjades 1902.

Karl Erik Forslund besökte Dragghammar 1918 i samband med sitt stora verk Med Dalälven från källorna till havet. Då fanns bara någon timmerränna kvar i dammen.

I dag finns inget kvar av bruket. Kanske kan vi få veta mer sedan Sveriges televisions vetenskapsredaktion undersökt platsen med en speciell teknik där ett team undersöker rester under marken med markägarens godkännande.

Programmet ingår i en serie, Utgrävarna, som visas under hösten. Christina Skött, ingift i familjen, har hört berättelsen om Dragghammar många gånger och även hennes svärmor minns berättelser om platsen.

- I programmet ingår platsens historia, och människor som minns är välkomna att höra av sig. Jag har alltid tyckt det var ett spännande levnadsöde, med en man och en epok som efter kort tid var över, och alla spår efter familjen upphör i Colorado, berättar Christina, som hoppas några rester efter bruket finns under marken.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons