Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidl-bygget stoppades

Annons

-Våra mannar fick gå ner från taket och bygget stoppades under 1,5 dag, berättar Joacim Anderbert som driver Lindesbergsföretaget J. Anderbert Bygg AB.

Arbetsmiljöverkets inspektör Per-Arne Mattsson slog ned på att räckena som monterats på byggställningarna inte var tillräckligt höga.

- Räcket var för lågt på många ställen. Om någon på taket tappat balansen hade vederbörande kunnat ramla ner på backen. Det är cirka fyra meter från taket ner till marken och om någon ramlat från taknocken hade det blivit ett fall på kanske nio meter, säger Mattsson.

Om arbetet inte stoppades direkt hotade Arbetsmiljöverket att gå till länsrätten och begära att ett vite (en form av böter) på 50 000 kronor skulle utdömas.

- Det var en annan firma som satte upp ställningarna och vi hade köpt den tjänsten av dem. Den firman liksom vi själva trodde att det var okej, men efter inspektionen höjdes ställningarna, uppger Joacim Anderbert.

Inspektionen genomfördes den 26 oktober och enligt Per-Arne Mattsson var det en rutininspektion. Det har inte inträffat några tillbud i samband med takarbetena.

- Vi har haft tio man i Ludvika som ansvarat för snickeriarbetena på taket och lagt tegelpannorna på plats. Takarbetena är nu avslutade och vi har bara tre man kvar i Ludvika.

- De är sysselsatta ett par veckor framåt med att montera innerväggar till Lidls personalutrymmen och lager. På plats just nu finns också en tysk firma som lägger klinkers och när vi är klara återstår i stort sett bara målningsjobben och att sätta in undertak, upplyser Joacim Anderbert.

När Lidl öppnar är fortfarande en hemlighet. Anderbert gissar att "tyskarna" mycket väl kan öppna några dagar före jul men det kan också dröja till en bit in på det nya året.

- På andra ställen där Lidl byggt har det hänt att lokalerna stått tomma två-tre månader innan de öppnat.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons