Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidandets kö i Dalarna

Annons

Dalalandstingets ledning har kommit på något extra smart för att hindra de fattiga i Dalarna att enligt tremånadersregeln låta sig opereras på lasarettet utanför länet. Man har skapat två typer av remisser. Den ena kallas för specialistremiss och då betalar landstinget transportkostnaderna tur och retur till utomlänslasarettet. Den andra remisstypen kallas valfrihetsremiss och då får man vackert stå för transporten själv. Den kan kosta tusentals kronor och utgör ett effektivt hinder för den obemedlade att låta sig opereras utom länet.

Man väljer ett utomlänslasarett därför att väntetiderna i Dalarna är bland de längsta i landet. Den som har en fet plånbok kan för närvarande opereras utanför länet efter en väntan på vissa sjukhus på sammanlagt två veckor.

Är detta den rättvisa som de socialistkommunistiska landstingsråden erbjuder dalfolket?

Och varför denna skillnad mellan specialistremiss och valfrihetsremiss? Är det för att tillmötesgå till exempel doktor Cohen på Falu lasarett, som vill att dalfolket ska opereras inom länet trots omänskliga väntetider och därmed längre lidande?

Eller är det möjligen dalalandstingets bottenkörda ekonomi? Jag vill ha svar från landstingsråd, som känner sig manad att förklara, varför den rike kan bli opererad rätt snabbt utanför länet, medan den obemedlade får stå i lidandets kö.

En lidande före detta sosse

Mer läsning

Annons