Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libyen uppges ha uran kvar

Annons

Trots Libyens löfte 2003 att göra sig av med alla massförstörelsevapen finns uranmalm värd flera miljarder kvar på en bas i landet, hävdar The Daily Telegraph.

I en artikel på måndagen hänvisar den brittiska tidningen till anonyma källor med insyn i frågan. De uppger att uranet är lagrat i form av gula uranmalmskakor i ett par hundra tunnor på en militärbas i staden Sabha.

Kärnvapenexperter uppskattar uranets värde till omkring 2,7 miljarder kronor.

Uran kan i upparbetat skick användas till kärnvapen.

Sabha-basen knöts till Libyens kärnvapenprogram i en rapport från FN:s atomenergiprogram IAEA 2004. Enligt vissa uppgifter ska basen också ha hyst en fabrik för kemiska vapen.

Libyen hade börjat installera centrifuger för upparbetning av uran som landet misstänks ha köpt från Nordkorea. Men 2003 tillkännagav ledaren Muammar Gaddafi plötsligt att landet skulle ge upp sitt kärnvapenprogram i utbyte mot att väst lyfte sina sanktioner.

Det väckte stor uppmärksamhet. FN hävde sina sanktioner mot Libyen och redan året därpå återupptog USA sina diplomatiska förbindelser med landet efter 24 års kyla. Samma år togs Gaddafi emot av EU i Bryssel efter 15 års paus.

IAEA skulle övervaka att uranet försvann ur Libyen. Men Tripoli-regimen förhalade processen.

I juli skrev Frankrike under en omdiskuterad avsiktsförklaring med Libyen om att bygga landet en kärnkraftsreaktor för att utvinna färskvatten ur havsvatten.

USA, Storbritannien och andra medlemmar av IAEA anser inte att Libyen bör få tillgång till kärnenergiteknik, säger källor. De kommer sannolikt att blockera Frankrikes försök att nå ett avtal med Gaddafi.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy förnekade på måndagen uppgifter om att det skulle vara en reaktor av modernaste modell som Libyen fått löfte om.

TT

Mer läsning

Annons