Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libyen undertecknade vapenkontrakt

Annons

Libyen undertecknade på torsdagen kontrakt med franska företag om köp av militärutrustning till ett värde av 296 miljoner euro, uppger en libysk källa.

En affär på 168 miljoner euro gäller Milanrobotar medan den andra affären värd 128 miljoner euro rör kommunikationssystem, enligt källan.

Tidigare har den libyske ledaren Muammar Gaddafis son Saif al-Islam sagt i en intervju för tidningen Le Monde att Frankrike utlovat vapen till Libyen i samband med frigivningen av de bulgariska sköterskorna.

Regeringen i Paris har hittills förnekat att det skulle röra sig om något annat än en kärnkraftsanläggning.

Saif al-Islam sade att det handlade om pansarbrytande robotar av typ Milan för ungefär 100 miljoner euro samt projekt som rör vapentillverkning och underhåll.

År 2004 hävdes västvärldens förbud mot vapenförsäljning till Libyen efter uppgörelser om skadestånd till offren för två flygplanssprängningar som Libyen anklagades för att ligga bakom. Libyen lovade också avstå från sitt program för massförstörelsevapen. Robotförsäljningen är det första avtalet om vapenleveranser från väst till Libyen sedan embargot hävdes. Den franske försvarsministern meddelade i dag att Libyen har lämnat en avsiktsförklaring om köp av sändsystem och pansarbrytande robotar av typ Milan. Utrustningen skulle köpas av den europeiska vapentillverkaren EADS.

Försvarsminister Hervé Morin svarade på en fråga av radiokanalen RTL om vapenkontrakt med Libyen har undertecknats.

Det fransk-tysk-spanska företaget EADS bekräftade i dag att ett kontrakt är färdigt som gäller försäljning till Libyen av pansarbrytande robotar. Förhandlingar om kontraktet har pågått i ett och ett halvt år enligt meddelandet, rapporterar AFP.

TT

Mer läsning

Annons