Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberaler vann valet i Estland

Annons

Söndagens parlamentsval i Estland blev en stor framgång för det regerande liberala Reformpartiet, som ökade från 19 till 31 mandat.

Premiärminister Andrus Ansips parti hade fått 27,7 procent av rösterna när bara fyra av 657 vallokaler återstod att räkna vid midnatt estländsk tid.

Ansip slog också nytt estländsk rekord i personröster, över 21 000.

Estlands höga ekonomiska tillväxt och uppåtgående löner tycks ha gynnat den sittande premiärministern, som vill sänka den 22-procentiga enhetsskatten ytterligare.

Hans parti kan betecknas som högerliberalt och har starkt stöd i näringslivet och bland höginkomsttagare .

Tätt efter liberalerna kom den vänsterinriktade koalitionspartnern Centerpartiet med 26,2 procent.

Centern har försökt ta röster genom att lova högre löner för alla och mer resurser till vård, skola och omsorg.

Partisekreteraren Kadri Must var dock inte helt nöjd.

Mandatmässigt innebar resultatet att liberalerna och centern tillsammans får en majoritet med 60 av parlamentets 101 mandat.

De flesta bedömare har väntat sig att den nuvarande pragmatiska koalitionen ska fortsätta. Men Andrus Ansip första försök blir troligen att få till stånd en högerdominerad regering.

Det kan dock bli svårt och ingen regeringskonstellation är utesluten i estländsk politik. Centerledaren Edgar Savisaar väntas spela en huvudroll i förhandlingarna, även om hans parti inte blev störst.

Det tredje koalitionspartiet, det lilla landsbygdsinriktade Folkförbundet tappade röster och hamnade på cirka 7 procent.

Parlamentet får ett nygammalt parti genom att De gröna återkommer med 7 procent av rösterna.

Högeralliansen IRL, ledd av förre premiärminstern Mart Laar, fick 17,8 procent.

Det kan ses som en framgång för Laars lilla Fosterlandsförbund men en stor förlust för den konservativa allianspartnern Res Publica, som vann valet för fyra år sedan och regerade i två år.

Socialdemokraterna gjorde ett bra val och ökade från 7 till över 10 procent.

Centerpartiet är unikt genom att det lockar både estniska och ryska väljare, främst låginkomsttagare och pensionärer. Partiet har kampanjat intensivt på ryskdominerade orter och lovat bevara ett sovjetiskt krigsmonument i Tallinn, som liberalerna och högeralliansen vill flytta.

Inget av de rent ryska partierna tog sig in i parlamentet. Störst blev Konstitutionspartiet med knappt 1 procent.

TT

Mer läsning

Annons