Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberal lösning på taxififflet

Annons

Har folkpartiet hittat lösningen på taximyglet mot färdtjänsten?

Kjell Carrander för nu upp frågan till fullmäktigen genom att ta en offentlig debatt om kontrollen av taxinäringen.

Kommunens kostnader för färdtjänsten ökar dramatiskt.

De 60 000 resorna om året väntas efter det nya avtalet med taxiföretagen att öka kommunens kostnader med en miljon kronor till sex miljoner kronor.

Samtidigt har en chaufför vittnat om mygel och falsk-debiteringar, misstankar som också kommunen haft en längre tid.

- Vi inom folkpartiet har länge diskuterat färdtjänsten men har tidigare tyckt att de idéer som lagts fram varit för komplicerade och dyra.

- Nu lägger vi fram ett förslag som jag tror alla tjänar på, säger Kjell Carrander som ska presentera de nya idéerna i fullmäktige i samband med en kommande debatt.

- Jag ska lämna in en interpellation till ordföranden för vård- och omsorgsförvaltningen där jag ska ställa frågor om de ökade kostnaderna och möjligheterna som finns i dagens system att överdebitera kommunen. Jag vill veta vad nämnden tänker göra för att hålla ned kostnaderna.

Carrander är själv inne på ett system där man lägger om rutinen för egenavgiften.

- Om vi tar bort egenavgiften som i dag betalas i taxin så minskar vi penningmängden och dess risker i taxin.

- Jag föreslår ett system där den färdtjänstberättigade med ett kort eller sin signatur kvitterar sin resa, taxiföretaget fakturerar kommunen som betalar fakturan och fakturerar egenavgiften på den som åkt.

- Då får vi en enkel kontrollmöjlighet som inte kostar något, säger Carrander som menar att ett sådant system gör att den färdtjänstberättigade får kontroll på sina resor och kommunen får ett fungerande kontrollsystem på kuppen.

Kjell Carrander berättar att partiet nu med spänning väntar på de domar som väntas efter skatterazzian mot Ludvikataxin. Blir det fällande domar så måste kommunen säkerställa att de endast har med seriösa åkare att göra där kommunens entreprenörer måste kunna visa att de inte skattefifflar eller anlitar svarta chaufförer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons