Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanon vill ha vapenvila i norr

Annons

Den libanesiska regeringen erbjöd sent på måndagen vapenvila i sin konfrontation med islamisterna i norra Libanon som kostat 58 människor livet. Samtidigt exploderade en bomb i Beirut.

Erbjudandet följde indirekta förhandlingar mellan armén och islamiströrelsen Fatah al-Islam där en sunnimuslimsk organisation fungerat som medlare.

Striderna avtog sent på kvällen, men tre soldater dödades i en attack mot en armépostering utanför det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid.

Enligt säkerhets- och sjukhuskällor har 58 personer dödats _ 30 soldater, 17 islamister och tio civila palestinier samt en civil libanes, i de värsta inhemska strider som Libanon upplevt sedan inbördeskriget tog slut 1990.

Striderna mellan libanesisk militär och islamistmilis i ett palestinskt flyktingläger väcker stor oro i Libanon. Sent på kvällen exploderade en bomb i exklusiva köpcentrumområdet Verdun i västra Beirut och skadade minst tio personer.

Fatah al-Islam har bara ett par hundra beväpnade medlemmar och saknar brett stöd bland libaneser i gemen. Men gruppen, som bildades i fjol, tycks ha gott om vapen och vara väl organiserad. Den anklagas ha kopplingar till al-Qaida och för att vara stödd av Syrien. Dessutom antas Fatah al-Islam ha kontakt med andra militanta grupper i andra palestinska flyktingläger.

Libanons armé har inte rätt att gå in i lägren, enligt ett avtal från 1969 som förbjuder arméintrång i samtliga tolv palestinska flyktingläger i landet.

Våldsutbrottet visar hur instabilt läget är i Libanon efter de politiska mord som skakade landet 2005 samt fjolårets krig mellan Israel och Hizbollah-gerillan.

TT

Mer läsning

Annons