Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanesisk milis får ultimatum

Annons

Libanons regering utesluter förhandlingar med islamistgruppen Fatah al-Islam och hotar i stället med nya attacker.

Risken för nya strider i flyktinglägret Nahr al-Barid, där uppemot 70 liv krävts och tusentals människor drivits på flykt under tre dagars strider, var överhängande sedan regeringen på torsdagen stängt dörren för förhandlingar.

Siniora försäkrade dock att de palestinska flyktingarna ska skonas i eventuella attacker mot extremister bland dem.

Den libanesiska flottan uppgav på torsdagen att den sänkt ett antal gummibåtar med extremister från Fatah al-Islam, men det framgick varken hur många personer det rörde sig om eller om någon dödats eller skadats.

Tusentals människor övernattade i provisoriska nattläger i norra Libanon sedan de utnyttjat onsdagens och torsdagens eldupphör till att lämna flyktinglägret utanför kuststaden Tripoli. Långa karavaner av palestinier ringlade sig för andra dagen ut från lägret, där militären stoppade alla som ville ta sig in. Det tydde på att nya arméattacker inte kunde uteslutas.

Sent i onsdags kväll skadades minst 16 människor i en bombattack mot den drusiska staden Aley i bergen öster om huvudstaden Beirut. Det var tredje sprängdådet på fyra dagar i Beiruts omgivningar. En människa dödades och tio skadades i de två första dåden, som Fatah al-Islam först erkände men sedan förnekade inblandning i.

Den drusiske ledaren Walid Jumblatt anklagade Syrien för att ytterst ligga bakom onsdagens dåd, i syfte att stoppa en FN-resolution om att inrätta en tribunal för att rannsaka förre premiärministern Rafiq al-Hariris mördare.

TT

Mer läsning

Annons