Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leverantör litar inte på Mora IK:s fastighetsbolag

Annons

- Det är inte kommunens sak att betala fakturorna, säger ekonomichefen Ulla Dahlberg, som ändå känner sig maktlös och besviken över att Mora IK och dess fastighetsbolag inte betalar räkningarna i tid.

- Det är lugnt, säger Gunnar Englund, ordförande i Mora IK:s fastighetsbolag. Vi ska betala. Det är på väg att lösas vilken dag som helst.

Det som, enligt Englund, är på väg att lösas, är att det tilläggslån, som fastighetsbolaget behöver, ännu inte betalats ut.

- Om man gör en byggnad på 80 dagar för att en ishockeyorganisation ska få spela elitseriehockey med alla tänkbara finesser, så drabbas man av kostnader som man inte har tänkt sig från början. Bankärenden har sin takt och tyvärr har vi kommit i otakt, men pengarna kommer att betalas ut. Det är en fadäs att lånet är försenat, medger Gunnar Englund, som dock inte vill gå in på varför tilläggslånet är försenat.

- Nu ska jag njuta av att se Mora IK spöa Brynäs i Gävle ikväll, sa Gunnar Englund förhoppningsfullt, på väg till gårdagskvällens match.

Kommunstyrelsens ordförande, Lars Matsson-Frost (c) säger till tidningen att han förutsätter att Mora IK:s fastighetsbolag betalar fakturorna.

- Det är överraskande om det finns problem med i bilden. Ingen har påtalat detta för mig, men jag har begärt in en redovisning från ekonomiavdelningen om det här i samband med vårt extra sammanträde med kommunstyrelsen den 8 november för att få veta om det finns saker "i luften", säger Matsson-Frost.

Så länge tänker dock inte Bernt Persson (s) vänta på att få det hela utrett. Persson, som numera ingår i den politiska kommunledningen tillsammans med bland andra Lars Matsson-Frost.

- Det här är oroväckande och nonchalant av Mora IK och dess fastighetsbolag och något som kan förstöra både för politiken i Mora, för Mora IK och för FM Mattsson, som har sina bokstäver på arenan. Nu måste vi få till ett möte mellan alla dessa och rensa luften, så att vi inte har en massa frågetecken hängande kvar och fakturor som bollas, säger Bernt Persson, som tycker att det är dags för Mora IK och dess fastighetsbolag att ta ansvar för fastigheten.

- Om FM Mattsson Arena kostar 25 miljoner kronor istället för 18, tror jag inte att det finns en bank som lånar ut sju miljoner kronor. Så tokiga banker har vi inte och idrottsföreningar har grundmurat dåligt rykte som betalare, säger Bernt Persson.

Det tycks Joakim Gabrielsson, vid Unisport Scandinavia i Landskrona, som väntar på 1,1 miljoner kronor, hålla med om.

- Vi skulle aldrig leverera till en idrottsförening utan bankgaranti. Vi ser kommunen som beställare, säger Joakim Gabrielsson till tidningen.

Han berättar att Gunnar Englund också lovat honom att fakturorna ska betalas av Mora IK:s fastighetsbolag och att Mora IK:s klubbdirektör, Jan Simons, bett företaget att skicka en ny faktura i Mora IK:s fastighetsbolags namn.

- Men det vill vi inte göra. I värsta fall, om fastighetsbolaget inte klarar av att betala utan går i konkurs, skulle vi inte få några pengar alls. Vi gör aldrig en affär utan bankgaranti, säger Gabrielsson, som har väntat på de 1,1 miljonerna i tio respektive 30 dagar efter förfallodag, så dröjsmålsränta plussas dessutom på nämnda belopp. Beloppet är uppdelat på två olika fakturor, därav de olika förfallodagarna.

Bakgrunden till att Mora kommun överhuvudtaget får räkningar på inventarier och utförda arbeten i FM Mattsson Arena, är att kommunen till en början gick med på att betala de löpande räkningarna för omvandlingen av Mora ishall till elitseriearena, eftersom allt var så bråttom för att bygget skulle kunna bli klart i tid.

Pengarna förskotterades från kommunens lån på 18 miljoner kronor, ett lån som kommunfullmäktige beslutat om.

När dessa 18 miljoner tog slut, någon gång i september, och hallen övergick i Mora IK:s fastighetsbolags ägo, slutade kommunen betala de fakturor som kom och som fortfarande kommer.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons