Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lev ellöst en timme

Annons

I kväll uppmanas svenska folket att delta i ett stort experiment. Det är tv:s ungdomsprogram Hjärnkontoret som vill att så många som möjligt under en timme, mellan klockan sju och åtta, låter bli att använda el. Släck alla lampor, stäng av tv:n, datorn och radion. Hitta i stället på elfria aktiviteter och ät mat som inte behöver värmas på spisen eller i microvågsugnen.

Målet är att minska elkonsumtionen så mycket att den är synbar i regionala mätningar. För att lyckas måste ungefär en procent av den totala elkonsumtionen påverkas, vilket innebär att flera hundratusen människor måste ställa upp i experimentet.

- Jag tycker att det är bra om så många som möjligt deltar i elsparaktiviteten, säger Leif Markfjärd, energirådgivare i Hedemora.

Hjärnkontoret vill att vi ska bli mer medvetna om hur el och energi används och få alla att tänka på att inte slösa med el i onödan.

I Sverige förbrukas mycket mer energi än i andra länder. Vi använder lika mycket el på tre dagar som befolkningen i Somalia gör på ett år.

Mer läsning

Annons