Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettisk prideparad med Billström

Annons

Glitter och plymer lyste med sin frånvaro när den första lagliga prideparaden hölls i Lettlands huvudstad Riga.

Deltagarna var ganska ordinärt klädda, marschvägen kort och de dramatiska inslagen få. Söndagens demonstration för homosexuellas rättigheter kunde genomföras i ganska god ordning, sade svenska deltagare till TT.

Några motdemonstranter kastade tre_fyra kraftiga smällare mot deltagarna. En arrangör skadades lätt, sade Tomas Laurell, informationssekreterare vid RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande), i telefon till TT.

Förra året var demonstrationen i Riga olaglig. Då deltog bara 200 personer. I år vågade sig omkring 1|000 till paraden enligt arrangörerna.

Bland dem var migrationsminister Tobias Billström (m) och ett 80-tal andra svenskar, framför allt från RFSL, men också riksdagsledamöter från s, fp och v.

Paraden hölls i en stor park med järnstaket omkring. Deltagarna följde en väg på staketets insida och gick ett par varv. Inne på området fanns vanlig polis och utanför kravallpolis som skulle hålla ordning på motdemonstranterna.

Det var inga tjocka led av motståndare men här och var stod klungor av nynazister och konservativa kristna. En del av dem bar No pride-tröjor. Motrörelsen med detta namn har haft en festival i ett par dagar, med höjdpunkt samma dag som de homosexuellas parad. No pride hade sitt högkvarter i Rigas gamla stad, bara ett par hundra meter från parken.

TT

Mer läsning

Annons