Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Letar praktikplatser

Annons

Tamara Jokinen, Studieförbundet Vuxenskolan, har satt ihop ett utbildningsprogram som vänder sig till vuxna med utländsk bakgrund.

Studiegruppen består av flera nationaliteter och de har vistats i Sverige från några månader till ett par år.

- Med tiden har jag insett att de är otroligt välutbildade och har arbetat inom yrken som är intressanta och bra att ha i Sverige, säger hon.

- Med sin erfarenhet och utbildning kan de bidra till utvecklingen i samhället, samtidigt som de får lära sig nya saker inom sitt yrke och byta erfarenheter med andra inom samma område.

- Vi svenskar förstår ofta inte hur välutbildade de är, vi ser dem som en grupp, men de är individer.

Studieprogrammet är uppdelat i olika moment. Tillsammans syftar de till att deltagarna ska lära sig svenska för att kunna komma ut på den svenska arbetsmarknaden, företrädesvis inom sitt egna yrkesområde.

Studierna går ut på arbete inom gruppen med text, grammatik och samtal. Varje deltagare arbetar också enskilt med Tamara.

- Då får de möjlighet att arbeta med de delar i svenskan som de inte förstår eller tycker är svårt.

Konversation är en viktigt del i programmet.

- Det bidrar Vuxenskolan med. Konversationen sker i grupper som redan finns här. Deltagarna får besöka studiecirklar där alla är svensktalande. Det är som att vi kastar ut dem i bassängen och säger "simma".

Det sista, men kanske viktigaste momentet, är praktik.

- Det borde alla företag och organisationer i Hedemora kommun bidra med, säger Tamara Jokinen.

Ingen säger direkt nej till att ta emot en praktikant när kontakterna tas, däremot är svaret ofta svävande, "vi får se", menar Tamara Jokinen och Sandor Björklund, Migrationsverket.

I dag har bara ett par personer i gruppen praktikplats, Elena praktiserar på Tallen i Långshyttan. Hemma i Ryssland var hon jurist och psykolog. Rauf är inne på sin andra tre månaders-period hos Hedemorabostäder som fastighetsskötare. Hemma i Azerbadjan var han farmaceut.

- Praktiken behövs för att de ska komma in i det svenska samhället på ett naturligt sätt, säger Tamara Jokinen.

- Det betyder också att de lär sig både yrket, svenska och yrkesspråket.

Längden på praktiktiden varierar från två veckor eller så länge som arbetsgivaren är villigt att ställa upp. Och redan nu börjar förberedelserna för att hitta höstens praktikplatser. Kontakter ska tas och kontrakt ska undertecknas.

- Praktiken är också viktig för det sociala umgänget, säger Tamara Jokinen. Många av dem bor tätt tillsammans och har väldigt lite kontakt med svensktalande. Under en praktik kan de lära känna svenskar. De är väldigt nyfikna på vår kultur, och på att lära sig och se vad de kan ta till sig och använda själva.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons