Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Less efter 50 klassiska jänkare

Annons

En fantastiskt renoverad femtio- eller sextiotalsjänkare är vacker att titta på och beundransvärd med tanke på nedlagt arbete. Några flera kan vara intressanta som jämförelseobjekt. Vid tjugofem börjar det bli tråkigt och vid femtio är man less.

Då det börjar röra sig om hundra- ja kanske tusentals, har det vackra, intressanta och upplivande förvandlats till ett ständigt bullrande, avgasstinkande miljö- och trafikproblem som skapar irritation, aversion och allmän olust.

De första åren såg jag fram mot Classic Car Week. Det positiva uppvägde det negativa som fanns även då och den totala dominansen av amerikanska bilar hade ännu inte fått fullt genomslag.

Nu har arrangemanget drabbats av en Elefantiasis Americana som uppenbarligen skrämmer bort de europeiska bilar som ju ändå var vad det svenska folket åkte i "på den tiden", bilar som de flesta av oss har konkreta minnen av och som vi skulle vilja se flera av.

Denna elefantiasis har de senaste åren även dragit med sig följdsjukdomar i form av diverse oönskade svansar som ytterligare förvärrar sjukdomsbilden och bidrar till den allmänna olust som alltfler känner.

Jag har i grunden inget emot Classic Car Week. Det är ett synnerligen väl planerat och proffsigt genomfört arrangemang som säkert bidrar till Rättvik, ekonomiskt och på många andra sätt.

Det är bara det att det nu har blivit alldeles för stort och för mycket av både det goda och det onda. Den totala dominansen av amerikanska bilar dränker det som kanske är teknik- och samhällshistoriskt mera intressant samtidigt som det ständiga V 8-mullret och den totala trafikkollaps som blir en följd av antalet, av allt flera uppfattas som en sanitär olägenhet respektive kaos.

Gör något fort! Bredda deltagandet vad gäller typer och märken och sätt ett tak vad gäller antalet. En blandning av Opel, Hillman, Vauxhall, Simca, Borgward och Ford Customline är mycket intressantare än 50 aldrig så blänkande Cadillac-cabbar!

Om utvecklingen fortsätter i nuvarande spår och inget görs kommer Classic Car Week till slut att falla samman av sin egen tyngd om inte Rättvikarna ledsnat och sagt "stopp" innan dess.

Svante Modin, Lerdal

Mer läsning

Annons