Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lerigt och skitigt - då trivs Joffe

Annons

Sommar, sol, värme och lata dagar. Självklara ingredienser för ett lyckat besök på Gotland, men inte för alla:

- Det ska vara skitigt, lerigt och allmänt jävligt. Då är det som bäst, säger Joffe Mårtensson.

Han pratar förstås inte om en semestervecka i juli, utan om mc-tävlingen Gotland Grand National första helgen i november. Tre gånger har han varit med och funderar som bäst på att göra sin fjärde start.

För motorcyklar ska det vara och helst grenen enduro om han själv ska köra. Annars är han främst familjens chefsmekaniker och ser till att sonen Roger Andersson har körklara tvåhjulingar inför motocross- och endurotävlingarna.

De senaste säsongerna har det inneburit mekanikeruppdrag så gott som varje helg, året runt, både innanför och utanför landets gränser.

- Den här säsongen har han tagit det lite lugnare, säger Joffe som därmed fått stifta bekantskap med något nytt: fritid. Åtminstone ibland. För han är också engagerad i revysammanhang.

- Jag har hjälpt till fyra, fem år vid Blötbergsrevyn. Mest bakom scenen, men jag har också haft någon liten roll utan repliker.

Ludvikarevyn har också haft nytta av honom. Den stora skylt som lockade besökare till Folkets hus senast, var hans verk.

Men motorcyklarna kommer ändå i första hand och, som tur är, delas intresset av sambon Elisabeth.

- Hon är engagerad och har varit med på tävlingar i Ukraina, Polen och Lettland som exempel.

Till vardags arbetar Joffe Mårtensson för Systemtruckar, ett företag med säte i Örebro. Han är dock stationerad vid Spendrups i Grängesberg.

Hans första jobb var att lacka motorsågar. Arbetsplatsen låg i Tansbyn nära Östersund. När Blötbergsgruvan sökte gruvarbetare tyckte jämtlänningen att det var dags att göra något annat och flyttade söderut.

- Det fanns jobb så det räckte i två mansåldrar, fick jag höra.

Sex år senare stängdes gruvan. Han bytte arbetsgivare och fortsatte som gruvarbetare i Grängesberg där han nästan fick vara med om en repris.

- Jag slutade innan också den gruvan stängdes.

Efter att ha provat på både byggjobb och tillvaron som Alu-arbetare, fick han sin nuvarande anställning.

När han inte jobbar, inte mekar med motorcyklar, inte jobbar med någon revy, eller tittar på mopedsamlingen som pockar på skruvning; då gör han som Per Gessle sjunger: Går och fiskar.

- Jag är också med i Grängesfirren och tävlingsfiskar ibland.

En tyst och rofylld tillvaro i skarp kontrast mot gotländsk lera, motorvrål, kallt novemberregn, värkande muskler och uttömda krafter.

Fast det är ju då 50-åringen trivs som allra bäst.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons